Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zeci de protestatari au fost răniţi la Bagdad după reluarea protestelor

TWITTER
proteste Bagdad Irak

Zeci de protestatari au fost răniţi luni la Bagdad şi în alte oraşe din Irak, în timpul ciocnirilor cu forţele de ordine care încercau să elibereze drumurile blocate, au informat surse din sistemul de securitate şi medical, în condiţiile în care protestele au fost reluate după o acalmie de câteva săptămâni, informează Reuters potrivit Agerpres.

În Piaţa Tayaran din Bagdad, protestatarii au aruncat în timpul nopţii cu sticle incendiare şi cu pietre în poliţie, care a răspuns cu gaze lacrimogene şi cu grenade paralizante, a relatat un martor pentru agenţia de presă britanică.

În sudul Irakului, sute de protestatari au dat foc la anvelope şi au blocat drumurile principale în mai multe oraşe, inclusiv în Nassiriya, Kerbala şi Amara. Protestatarii îl acuză pe premierul Adel Abdul Mahdi că nu şi-a îndeplinit promisiunile, printre care cea de a numi un nou guvern care să fie acceptat de irakieni.

"Ele (forţele de securitate) ar trebui să se oprească să mai tragă şi să ţintească. Cine sunt ei şi cine suntem noi? Ambele părţi sunt irakieni. Şi atunci, de ce vă ucideţi fraţii?", a spus o protestatară la Bagdad, refuzând să-şi divulge numele.

Poliţia din Bagdad a anunţat că forţele sale au redeschis cu succes drumurile care erau blocate de "grupuri violente".

Proteste în masă au izbucnit în Irak la 1 octombrie 2019, majoritatea protestatarilor fiind tineri care cer o revizuire a sistemului politic, pe care îl consideră profund corupt şi care-i condamnă pe majoritatea irakienilor la sărăcie. Peste 450 de oameni au fost ucişi în timpul protestelor.

Numărul de protestatari a scăzut între timp, însă protestele au reizbucnit săptămâna trecută, când demonstranţi au căutat să păstreze interesul asupra lor după ce atenţia s-a îndreptat spre ameninţarea unui conflict între SUA şi Iran izbucnit în urma uciderii de către Washington a influentului general iranian Qassem Soleimani în timpul unui atac cu dronă în Irak.

Uciderea lui Qassem Soleimani, la care Teheranul a răspuns cu un atac cu rachete asupra a două baze militare din Irak unde staţionau soldaţi americani, a evidenţiat influenţa unor puteri străine în Irak, mai ales a Iranului şi SUA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.