Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zeci de protestatari, împuşcaţi mortal în Myanmar. Incident armat la Centrul Cultural al SUA

Yahoo News
Myanmar violențe

Zeci de protestatari au fost împuşcaţi mortal de forţele de ordine, sâmbătă, în Myanmar, iar Centrul Cultural american din Yangon (Rangoon), cel mai mare oraş al ţării, a fost vizat de un atac armat.

Cel puţin 80 de persoane au fost împuşcate mortal de forţele de ordine, sâmbătă, în mai multe oraşe din Myanmar, în cursul protestelor faţă de lovitura de stat militară produsă pe 1 februarie, anunţă organizaţia Myanmar Now, pe site-ul propriu. Printre victime figurează o adolescentă de 13 ani.

Cele mai multe victime au fost raportate în oraşul Yangon (Rangoon) şi în provincia cu acelaşi nume.

Tot în Yangon (Rangoon), au fost trase focuri de armă spre Centrul Cultural American. "Putem confirma că au fost trase focuri de armă spre Centrul Cultural American din Yangon. Nimeni nu a fost rănit. Investigăm incidentul", a comunicat Ambasada SUA din Myanmar, potrivit agenţiei Reuters.

Hotărârea adoptată astăzi cu privire noile măsuri! Restricțiile, în vigoare de duminică de la ora 24 / DOCUMENT

Incidentele au avut loc în timp ce regimul militar care a preluat cu forţa puterea a celebrat sâmbătă Ziua Forţelor Armate.

Armata din Myanmar a preluat cu forţa puterea, pe 1 februarie, după arestarea consilierului de stat Aung San Suu Kyi, premier de facto, şi a preşedintelui Win Myint. Armata din Myanmar a anunţat preluarea puterii de către comandantul militar Min Aung Hlaing, denunţând "fraude electorale" în scrutinul parlamentar desfăşurat în noiembrie 2020. Formaţiunea susţinută de Armată, Partidul pentru Solidaritatea şi Dezvoltarea Uniunii (USDP, dreapta, naţionalism budhist), a înregistrat un rezultat slab în scrutinul parlamentar din noiembrie, câştigat de partidul Liga Naţională pentru Democraţie (NLD, centru-stânga, populist), condus de Aung San Suu Kyi. Lovitura de stat a intervenit în contextul în care urma să înceapă noua legislatură, iar Parlamentul ar fi trebuit să valideze rezultatul scrutinului legislativ şi să aprobe noul guvern. Consilierul de stat Aung San Suu Kyi, premier de facto, şi-a atras critici în ultimii ani din cauza tolerării acţiunilor de reprimare asupra minorităţii musulmane rohingya. Aung San Suu Kyi, laureată a Premiului Nobel pentru Pace, a fost premier al Myanmarului din 2016.

Regimul militar a anunţat instituirea legii marţiale. Circulaţia a fost interzisă pe timp de noapte, iar adunările în grupuri mai mari de cinci persoane nu sunt permise.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.