Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zelenski anunță noi succese pe front și dă asigurări că niciun sistem Patriot n-a fost distrus

Facebook
Volodimir Zelenski armata Ucraina

Preşedintele Volodimir Zelenski a vorbit mai pe larg, în alocuţiunea de duminică seară, despre contraofensiva ucraineană, care intră în a treia săptămână. El a spus că cele mai dificile misiuni sunt în direcţia Tavria, din sud, şi a menţionat unităţi ale armatei ucrainene implicate în operaţiuni, mulţumindu-le, încurajându-le şi dând asigurări că vor avea succes, scrie news.ro.

„Această săptămână se încheie - o săptămână foarte importantă pentru noi toţi: pentru apărarea noastră, pentru paşii noştri înainte, pentru acţiunile noastre ofensive”, a spus Zelenski. „Armata noastră este în mişcare: poziţie cu poziţie, pas cu pas, mergem înainte”, a anunţat preşedintele ucrainean care, pentru prima dată de la începutul contraofensivei - al cărei debut este considerat a fi la data de 4 iunie, chiar dacă nu a fost anunţată ca atare -, a vorbit mai pe larg despre aceasta spunând că „este timpul să mulţumească tuturor soldaţilor, celor care s-au distins în această săptămână”.

Zelenski a spus că direcţia Tavria, din sud, este cea mai dificilă şi a menţionat câteva dintre unităţile care participă la ofensivă ilustrând diversitatea şi complexitatea operaţiunilor: infanteriştii marini, paraşutişti din batalionul de recunoaştere, membri din brigada de vânătoare, brigada mecanizată, artilerie, o companie de atac cu drone, genişti.

A amintit şi de membrii Gărzii Naţionale, spunând că „băieţii îndeplinesc sarcini în regiunea Luhansk, în apropiere de Bilohorivka”.

STRATEGIE DE COMUNICARE PERSONALIZATĂ

Spre deosebire de mulţumirile pe care şi până acum le-a adresat la fiecare discurs, Zelenski a schimbat puţin strategia de comunicare şi dincolo de nominalizările colective ale unor unităţi, a făcut şi unele individuale, numindu-i pe soldaţii care s-au evidenţiat pentru merite deosebite. „Aş dori să menţionez în special detaşamentele de grăniceri din Luţk şi Liov. Soldatul superior Vasil Kuţik, în direcţia Avdiivka, este foarte eficient în respingerea asalturilor. Vă mulţumim! Sergentul Vadim Drujina, în direcţia Siverski, reuşeşte cu succes să aducă un "minus" soldaţilor şi echipamentelor inamice. Vă mulţumim!” - a spus preşedintele.

Zelenski a precizat că pe parcursul săptămânii trecute, forţele aeriene ucrainene au executat peste o sută de lovituri asupra poziţiilor inamice. În şapte zile, a spus el, au fost distruse aproape trei duzini de rachete şi aproximativ cincizeci de drone de atac. „Aş dori să îi menţionez, de asemenea, pe apărătorii cerului din regiunea Kievului. Toate rachetele Kalibr şi Dagger (Kinjal) au fost distruse în timpul acestor atacuri, ceea ce înseamnă că vieţile oamenilor noştri au fost salvate”, a arătat Zelenski.

El a infirmat, totodată, că sistemele de rachete Patriot ar fi fost distruse, aşa cum a susţinut Moscova la începutul contraofensivei. „Indiferent cine ce spune în Rusia, că Patriot-urile noastre au fost distruse, ele sunt încă acolo, funcţionează, doboară rachete ruseşti. Şi le doboară cât mai eficient posibil. Nici măcar un singur Patriot nu a fost distrus!” - susţine Zelenski.

FĂRĂ NEGOCIERI DE PACE, ÎN LIPSA UNEI RETRAGERI RUSE

Menţionând vizita liderilor africani, care au venit atât la Kiev, cât şi la Moscova cu intenţia de a încerca să promoveze ideea de pace, Zelenski a reafirmat că Ucraina nu va accepta negocieri cu Moscova până când Kremlinul nu-şi va retrage trupele din toate teritoriile ocupate. „Aţi văzut cu toţii vizita delegaţiei de lideri şi reprezentanţi africani - o vizită în Ucraina, apoi o vizită în statul terorist. Delegaţia a avut ocazia de a vedea cine este cu adevărat interesat de pace şi cine este cu adevărat în război. A fost foarte clar. Tot ceea ce s-a spus în Ucraina a fost despre formula de pace: punct cu punct, întregul conţinut. Tot ceea ce s-a spus în Rusia a fost despre război, despre cum să continuăm să distrugem vieţi. Este evident: nu există alternativă la formula de pace. Este bine că lumea începe să audă şi să vadă mai bine acest lucru”, a punctat liderul de la Kiev.

„În ceea ce priveşte statul terorist, singurul lucru care ar trebui să îi preocupe acum este cum să îşi pregătească societatea lor, societatea rusă, pentru faptul că vor pierde toate teritoriile pentru care acum îşi distrug viitorul statului lor. Rusia va pierde teritoriile ocupate. Nu există şi nu va exista nicio alternativă la paşii noştri de eliberare a teritoriilor ocupate”, a asigurat Zelenski.

El le-a spus compatrioţilor că după reuniunea miniştrilor apărării din ţările NATO şi partenere, care a avut loc în urmă cu câteva zile la Bruxelles, principala preocupare va fi acum „viteza de aprovizionare”, iar în săptămâna care începe vor exista noi „comunicări importante” cu aliaţii pentru a asigura soldaţilor de pe front tot ceea ce au nevoie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.