Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zelenski anunță un punct din formula de pace ucraineană: Facem totul pentru a creşte oferta şi a contribui semnificativ la securitatea alimentară mondială

spotmedia.ro
zelenski

Securitatea alimentară este un punct al formulei de pace ucrainene, a spus vineri seara preşedintele Volodimir Zelenski, care a explicat că ideea din spatele iniţiativei sale Cereale din Ucraina este ca „lumea să vadă şi să simtă că stabilitatea globală este posibilă doar împreună cu Ucraina”, anunță news.ro.

„Ne mişcăm destul de activ în ceea ce priveşte un alt punct al formulei de pace ucraineană - securitatea alimentară. Ne folosim de fiecare zi pentru ca lumea să vadă şi să simtă că stabilitatea globală este posibilă doar împreună cu Ucraina”, a spus Volodimir Zelenski în mesajul pe care îl transmite către ucraineni la sfârşitul fiecărei zile.

El a anunţat că vineri a intrat în portul Odesa deja cel de-al treilea vas din cadrul iniţiativei „Cereale din Ucraina”, care va transporta 25.000 de tone de grâu în Somalia în scopuri umanitare. O a doua navă, care în prezent este încărcată în portul Ciornomorsk, va avea ca destinaţie Etiopia, cu 30.000 de tone de grâu la bord, în timp ce prima navă din cadrul acestui program se îndreaptă deja tot spre Etiopia.

„Până la sfârşitul primăverii, vom trimite aproximativ 60 de nave cu astfel de încărcături umanitare”, a anunţat Zelenski. „Aceasta salvează literalmente milioane de oameni de la foamete. Şi sunt recunoscător tuturor partenerilor noştri care s-au alăturat iniţiativei ucrainene”, a spus preşedintele ucrainean.

El a menţionat că cealaltă iniţiativă care permite exportul de cereale ucrainene - acordul cu Rusia mediat de ONU şi Turcia pentru transportul pe Marea Neagră - a făcut posibilă aducerea pe piaţa alimentară a aproape 13 milioane de tone de produse agricole ucrainene. Este „o contribuţie semnificativă la securitatea mondială. Facem totul pentru a creşte oferta”, a asigurat preşedintele ucrainean.

El le-a mai spus compatrioţilor că în toată această săptămână s-a lucrat la diferite niveluri în capitalele europene pentru a obţine o masă critică de sprijin pentru lansarea unui tribunal special care să judece agresiunea rusă, iar Londra, Parisul, Berlinul, Varşovia şi alte capitale sprijină deja acest demers. „Ne consolidăm poziţia peste tot, acumulând sprijinul partenerilor noştri. Sunt sigur că va exista un tribunal, că va exista justiţie”, i-a încurajat Volodimir Zelenski pe ucraineani.

În ceea ce priveşte situaţia internă, preşedintele a reamintit de schimbul recent de prizonieri care a fost făcut cu Rusia şi a promis că nimeni nu va fi lăsat pe mâna ruşilor. „Cel mai frumos, cel mai simbolic lucru este că astăzi am avut privilegiul de a-i onora cu premii pe eroii noştri eliberaţi din captivitatea rusă şi pe membrii echipei noastre - cei care lucrează pentru întoarcerea ucrainenilor acasă. Acum vreau să le mulţumesc încă o dată tuturor celor care se ocupă de această sarcină. Un total de 1.331 - atât de mulţi - au fost deja eliberaţi de la declanşarea războiului pe scară largă. Şi nu vom lăsa niciun ucrainean în închisorile, lagărele şi carcerele ruseşti. Ne amintim de toată lumea. Va veni ziua - îi vom primi din nou liberi”, a transmis Zelenski.

El a mai pus că în zonele eliberate de ruşi, în special în oraşul şi regiunea Herson viaţa începe să reintre în normal graţie solidarităţii. „Sunt oameni din diferite regiuni - toată lumea s-a unit, a răspuns la apelul de ajutor... Aceştia sunt lucrătorii noştri din domeniul energiei, constructorii, lucrătorii din domeniul comunicaţiilor, echipele de reparaţii, întreprinderile, liderii locali, specialiştii în deminare”, a enumerat Zelenski transmiţându-le mulţumiri.

El a mai spus că în această săptămână, în doar câteva zile, au fost găsite peste 200 de dispozitive explozive, iar operaţiunile de deminare continuă.

„Le mulţumesc tuturor celor care, în ciuda bombardamentelor ruseşti constante şi a diferitelor încercări ale teroriştilor de a ne crea dificultăţi, fac totul pentru ca ucrainenii să poată trăi - să trăiască normal”, a spus liderul de la Kiev.

El a amintit şi de măsurile anunţate cu o seară înainte „pentru a garanta independenţa spirituală a poporului”, referindu-se la scoaterea în afara legii a orgnizaţiilor religioase care au legătură cu Rusia. „Văd că oamenii susţin aceşti paşi. Şi văd un sprijin foarte puternic. Şi asta nu e tot. Vor mai fi şi alţi paşi. Ucraina nu se va mai opri niciodată la jumătatea drumului”, a promis preşedintele Zelenski în încheierea mesajului său de vineri seara.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.