Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zelenski, apel către cetățenii din Belarus după anunțul lui Putin: 'Nu sunteţi sclavi sau carne de tun. Nu trebuie să muriţi!'

captură facebook
Volodimir Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un apel către cetăţenii din Belarusul vecin să nu se lase târâţi în războiul împotriva Ucrainei, potrivit DPA şi Unian, conform AGERPRES.

"Kremlinul a decis deja totul pentru voi!", a declarat duminică seara Zelenski într-o alocuţiune video.

"Dar voi nu sunteţi sclavi sau carne de tun. Nu trebuie să muriţi!", le-a transmis el, adăugând că poporul nu trebuie să permită altora să ia decizii pentru Belarus.

Zelenski a mai spus că Belarusul este atras în război într-un mod mai intens decât la începutul invaziei ruse pe scară largă în Ucraina.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat sâmbătă că Moscova intenţionează să furnizeze Belarusului sisteme de rachete Iskander-M, cu capacitate nucleară, în lunile următoare.

Putin a anunţat această decizie în cursul unei reuniuni cu liderul belarus Aleksandr Lukaşenko la Sankt-Petersburg.

Kievul a raportat recent atacuri ale trupelor ruse de pe teritoriul belarus. Regimul de la Minsk este un aliat apropiat al Rusiei.

"Ştiu că poporul belarus ne susţine pe noi, nu războiul. Şi iată de ce conducerea rusă vrea să-l târască în război!", a afirmat Zelenski.

Forţele ruse invadatoare au intrat în Ucraina la 24 februarie, inclusiv din Belarus, deşi cu câteva zile înainte de începerea invaziei pe scară largă a Federaţiei Ruse, ministrul apărării din Belarus îşi asigura omologul ucrainean că nu există ameninţări la adresa Ucrainei din partea Belarusului, aminteşte publicaţia Gordon.ua.

Regiunile de nord ale Ucrainei au fost eliberate de sub controlul ruşilor la începutul lunii aprilie, după care invadatorii s-au retras, inclusiv în Belarus, şi au fost transferaţi în Donbas.

Rusia lansează periodic de pe teritoriul belarus rachete spre ţinte ucrainene şi au fost cazuri când avioane ruseşti au decolat de pe aerodromuri din Belarus pentru a bombarda Ucraina. La 25 iunie, ruşii au lansat pentru prima dată un atac aerian asupra Ucrainei din spaţiul aerian al Belarusului, au informat Forţele armate ucrainene, care au presupus că Rusia ar vrea să atragă astfel Belarusul în conflict.

La 26 iunie, Direcţia principală de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR) a comunicat că Rusia îşi sporeşte din nou prezenţa militară în Belarus. Potrivit Statului Major al armatei ucrainene, ocupanţii ruşi pregătesc grupuri de sabotori pentru a fi trimise în Ucraina dinspre Belarus.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.