Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zelenski apreciază decizia parlamentului german de a declara Holodomorul genocid

adevarul.ro
zelenski

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a lăudat, miercuri, gestul parlamentului german de a adopta o rezoluţie care declară genocid moartea prin înfometare a milioane de ucraineni, în perioada 1932-1933, anunță Rador.

Cele trei partide din coalîtia de guvernare a cancelarului Olaf Scholz au votat în favoarea rezoluţiei, în Bundestag, potrivit presei germane. În noiembrie 1032, liderul sovietic Iosif Stalin a trimis poliţia pentru a confisca toate grânele şi vitele din fermele ucrainene recent colectivizate, inclusiv seminţele necesare culturilor din anul următor.

Milioane de ţărani ucraineni au murit de foame, în lunile următoare. "Aceasta este o decizie pentru dreptate, pentru adevăr. Şi este un semnal foarte important către multe alte ţări ale lumii revanşismul rusesc nu va reuşi s rescrie istoria", a declarat Zelenski, în discursul său de noapte. România, Irlanda şi Republica Moldova se numără printre statele care au declarat, deja, Holodomorul drept genocid. Ucraina a acuzat, sâmbătă, Kremlinul, de "revitalizarea unor tactici de genocid ale lui Stalin". Moscova neagă că decesele au fost cauzate de o politică deliberată de genocid, subliniind că şi ruşii şi alte grupuri etnice suferă de foame.

Zelenski, care presează Germania să furnizeze mai multe arme Ucrainei, pentru a se apăra împotriva invaziei ruse ce a început în februarie, a declarat că generaţiile următoare de ucraineni îi vor mulţumi lui Scholz dacă aBerlinul va accepta să trimită sisteme de apărare Patrior, de fabricaţie americană. Germania a afirmat că discută cu aliaţii pe marginea acestei solicitări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.