Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zelenski atacă Rusia, după semnarea acordului privind exportul de cereale: au făcut totul pentru a închide accesul/ Video

www.facebook.com
tricou zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, în discursul de vineri seară, că Rusia a făcut totul nu doar pentru a închide accesul Ucrainei la mare, ci şi pentru a distruge potenţialul exporturilor, însă ucrainenii nu au permis acest lucru, informează News.ro.

"Astăzi, statul nostru şi întreaga lume civilizată au ajuns la un acord important – avem un acord care ne permite să deblocăm porturile ucrainene şi să restabilim exporturile agricole ucrainene.

Încă din prima zi a invaziei la scară largă, Rusia a făcut totul nu doar pentru a închide accesul Ucrainei la mare, ci şi pentru a distruge însuşi potenţialul exporturilor noastre – infrastructura portuară, căile ferate, depozitele şi silozurile noastre. Noi nu am permis.

Şi acum nu putem doar să restabilim funcţionarea porturilor noastre de la Marea Neagră, ci şi să le păstrăm protejate. Acest lucru a fost rezolvat cu armata noastră şi cu informaţiile noastre. Armata m-a asigurat de controlul sută la sută asupra căilor către porturile noastre.

Multă vreme, toate detaliile iniţiativei semnate astăzi la Istanbul au fost discutate cu partenerii noştri cheie internaţionali şi cu Naţiunile Unite. Mulţi lideri au fost implicaţi în a ajuta la restabilirea exporturilor noastre pe mare. Şi îi sunt recunoscător secretarului general al ONU António Guterres şi preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan pentru eforturile lor.

Textul documentului semnat astăzi este publicat şi toată lumea poate citi punctele.

Primul. Aproximativ 20 de milioane de tone din recolta de cereale de anul trecut vor fi exportate. Şi, de asemenea, va fi posibil să fie vândută recolta din acest an – şi este deja recoltată. Acestea sunt veniturile fermierilor, ale întregului sector agricol şi ale bugetului de stat. Acestea sunt locuri de muncă. Acestea sunt fonduri pentru sezonul de semănat de anul viitor.

Acum avem cereale în valoare de aproximativ 10 miliarde de dolari.

În al doilea rând. În cele din urmă, există şansa de a reduce severitatea crizei alimentare provocate de Rusia. Există o şansă de a preveni o catastrofă globală – o foamete care ar putea duce la haos politic în multe ţări ale lumii, în special în ţările care ne ajută.

Şi al treilea. Aceasta este o altă dovadă că Ucraina este capabilă să reziste acestui război. Este important ca totul în apele teritoriale ale Ucrainei să fie controlat de statul nostru.

Şi este clar pentru toată lumea că pot exista unele provocări din partea Rusiei, unele încercări de a discredita eforturile ucrainene şi internaţionale. Dar avem încredere în ONU. Acum, este responsabilitatea lor şi responsabilitatea partenerilor internaţionali să asigure respectarea acordurilor", a spus Zelenski.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, milioane de tone de cereale au fost reţinute în porturile ucrainene de blocadele ruseşti în Marea Neagră. Ca urmare, preţurile cerealelor au crescut la nivel mondial şi au fost lipsuri în anumite părţi ale Africii şi Orientului Mijlociu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.