Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zelenski avertizează Occidentul: 'Ucraina ar putea rămâne fără rachete de apărare antiaeriană'

zelenski insula

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat sâmbătă, în declaraţii televizate, că Ucraina ar putea rămâne fără rachete de apărare antiaeriană dacă Rusia își continuă campania intensă de bombardamente cu rază lungă de acțiune, informează Reuters, potrivit Rador Radio România.

Cel mai dur avertisment de până acum al liderului ucrainean cu privire la deteriorarea situației cu care se confruntă apărarea antiaeriană a țării sale survine după săptămâni de atacuri rusești asupra sistemului energetic, orașelor și localităților, atacuri în care forţele ruse au utilizat un vast arsenal de rachete și drone. "Dacă vor continua să lovească (Ucraina) în fiecare zi așa cum au făcut-o în ultima lună, s-ar putea să rămânem fără rachete, iar partenerii știu acest lucru", a declarat Volodimir Zelenski în interviuul difuzat de televiziunea ucraineană.

El a declarat că Ucraina are suficiente stocuri de apărare antiaeriană pentru a face față pentru moment, dar că deja trebuie să facă alegeri dificile cu privire la ce să protejeze.

El a evidențiat în special nevoia de sisteme de apărare antiaeriană Patriot. Sistemul sofisticat de apărare antiaeriană al SUA a fost vital în timpul atacurilor rusești cu rachete balistice și hipersonice care pot lovi ținte în câteva minute.

Avertisment lansat și joi

Ucraina are nevoie disperată de mai multă apărare antiaeriană şi este exasperată că partenerii ei nu se grăbesc să i-o furnizeze. Semn al situaţiei disperate, după ce ministrul de externe al ţării, Dmitro Kuleba, şi-a exprimat aproape direct nemulţumirea în faţa omologilor din NATO, joi seara, preşedintele Volodimir Zelenski a criticat lipsa deciziilor politice spunând că este „absolut inacceptabil”.

„Astăzi am vorbit cu militarii despre cum să asigurăm mai multă protecţie pentru Harkov - în special din perspectiva apărării aeriene. Toţi diplomaţii noştri au aceeaşi sarcină. Consolidarea apărării aeriene pentru Harkov, pentru întreaga regiune Harkov, pentru regiunea Sumî şi pentru regiunile sudice este o necesitate absolut urgentă”, a spus Zelenski în discursul video de joi seară, a relatat News.ro.

„Mulţumesc fiecărei ţări, fiecărui lider care comunică acum cu noi pentru a găsi modalităţi de a ne ajuta. Este absolut inacceptabil faptul că atât de multe ţări se gândesc încă la modul de a contracara terorismul, deşi lipsesc doar câteva decizii politice - câteva sisteme de apărare aeriană care ar putea schimba fundamental situaţia”, a punctat Zelenski. „Vom continua să lucrăm cu partenerii noştri”, le-a promis Zelenski compatrioţilor în ziua în care Harkovul a fost vizat de un atac rusesc cu drone asupra unei clădiri rezidenţiale, care a făcut patru morţi. „Patru persoane au fost ucise, dintre care trei au fost salvatori din cadrul Serviciului nostru de Stat pentru Situaţii de Urgenţă, urmare a unui atac cu drone Shahed asupra unei clădiri rezidenţiale obişnuite. Băieţii au ajuns la faţa locului după prima lovitură şi a avut loc o a doua lovitură. O tactică rusească josnică. Condoleanţele mele tuturor familiilor şi prietenilor”, a transmis Zelenski.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.