Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zelenski, discuții despre prezența sportivilor ruși la Jocurile Olimpice într-o videoconferință cu miniștrii sportului din mai multe țări

president.gov.ua
Volodimir Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va lua cuvântul vineri în cursul unei videoconferinţe reunind miniştrii sportului din mai multe ţări privind prezenţa sportivilor ruşi la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris, potrivit agenţiei PA, citată de AFP. Liderul ucrainean, care se va exprima în deschiderea acestei conferinţe organizate de Londra, a cerut în repetate rânduri excluderea sportivilor ruşi şi belaruşi de la următoarele Jocuri Olimpice, lansând din nou un apel în săptămâna aceasta la "apărarea Cartei Olimpice", scrie Agerpres.

De la invazia Ucrainei de către Rusia în urmă cu aproape un an, sportivii ruşi şi belarusi au fost excluşi de la majoritatea competiţiilor internaţionale, dar Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) acţionează de săptămâni întregi pentru ca aceştia să poată participa la Jocurile Olimpice din 2024 sub drapel neutru.

Regatul Unit, susţinător fervent al Ucrainei încă de la începutul războiului, a criticat poziţia CIO, la fel ca multe alte state europene, printre care Cehia, Islanda, Norvegia, Suedia sau chiar Polonia.

"Trebuie să cerem CIO să demonstreze că valorile olimpismului înseamnă ceva. Trebuie să fim clari că există consecinţe la această invazie ilegală", a declarat ministrul britanic al sportului, Lucy Frazer, citată de agenţia de presă AP.

"Nu putem permite sportivilor ruşi să se alinieze alături de echipa britanică sau de oricine altcineva pe scena mondială", a adăugat ea.

40 de ţări ar putea boicota evenimentul

Ministrul polonez al sportului, Kamil Bortniczuk, a afirmat în urmă cu câteva zile că se aşteaptă ca aproximativ 40 de ţări să se opună participării ruşilor şi belaruşilor, cu prilejul conferinţei de vineri.

Unele ţări emit chiar ameninţări de boicot, pe urmele Ucrainei.

CIO a denunţat aceste ameninţări care "vin împotriva fundamentelor mişcării olimpice", într-o scrisoare dezvăluită joi şi adresată de preşedintele său, Thomas Bach, Comitetului Olimpic ucrainean.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.