Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zelenski face curățenie la vârful securității naționale (presa franceză)

wsj.com
zelenski

Volodimir Zelenski a anunțat demiterea șefului Consiliului său de Apărare și Securitate Națională, Oleksii Danilov, o organizație foarte influentă de la începutul războiului, o alegere care marchează un nou punct de cotitură în desfășurarea conflictului cu Rusia, scrie publicația franceză L'Express, conform Rador Radio România.

Continuă "curăţenia" în cele mai înalte eșaloane ale puterii ucrainene. După controversata remaniere în fruntea Statului Major General, prin înlocuirea popularului Valeri Zalujni cu Oleksandr Sirski, Volodimir Zelenski l-a demis marți, 26 martie, pe șeful Consiliului său de Apărare și Securitate Națională (RNBO), Oleksii Danilov. Un anunț laconic, fără explicații oficiale, și care nu era cu adevărat așteptat. Oleksandr Litvinenko, fost director de informații externe, îi va fi succesorul, a anunțat imediat președintele ucrainean.

"Îi sunt recunoscător lui Oleksii Danilov pentru munca sa ca secretar al Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei. A fost transferat într-o altă direcție. Voi reveni asupra acestei chestiuni mai târziu", a spus Volodimir Zelenski într-un videoclip publicat pe Facebook, în timp ce există deja zvonuri despre faptul că i s-a promis lui Danilov postul de ambasador în Norvegia.

La rândul său, acesta din urmă i-a mulțumit președintelui ucrainean pe rețelele sale de socializare pentru "încrederea sa", asigurând că "monstrul rus va fi anihilat" și făcând apel la poporul ucrainean 'să nu se teamă niciodată de nimeni, să meargă înainte și să creadă în Ucraina", fără să divulge nici el motivele înlăturării sale.

Influența colosală a Consiliului de Apărare

Consiliul Național de Apărare și Securitate al Ucrainei este o organizație administrativă care raportează direct președintelui Volodimir Zelenski. Formată de acesta din urmă, dar şi din câţiva dintre cei mai importanţi reprezentanţi ucraineni, prim-ministrul, miniştrii Apărării, Afacerilor Interne şi Afacerilor Externe, sau chiar şeful serviciilor de informaţii, printre alţii. Rolul său, după cum sugerează și numele, este de a coordona securitatea națională și politica externă a țării.

Însă de la începutul invaziei ruse, acest organism a căpătat o influență colosală, având puterea de a impune sancțiuni împotriva personalităților sau entităților calificate drept pro-ruse, de a priva indivizii de cetățenia ucraineană sau chiar de a efectua naționalizări. Un rol considerat omnipotent, în ochii unora.

"Consiliul înlocuiește instanțele, deoarece are puterea de a distruge o companie, o mass-media sau un partid politic fără proceduri judiciare și fără a autoriza o apărare", declara, în februarie 2023, ziarului "Kyiv Independent", sub acoperirea anonimatului, un cercetător de la Centrul pentru Strategie Economică, un ONG ucrainean independent.

O acuzație de care s-a apărat Danilov în fața aceluiași "Kyiv Independent". "Nu abuzăm de puterea noastră. Sarcina noastră este să ne asigurăm că rușii nu au spioni aici și că nu efectuează operațiuni dăunătoare menite să ne distrugă țara", a spus el, adăugând că "noi nu putem decât să restricționăm lucrurile; nu dăm ordine să fie împușcaţi oamenii".

De la favorit, în dizgrație

Primarul oraşului Luhansk din 1994 până în 1997 - aflat în estul Ucrainei anexat de Rusia din 2022 - Oleksii Danilov a fost în fruntea RNBO din octombrie 2019, la doar câteva luni după alegerea lui Zelenski. Suficient pentru a-l face unul dintre primii tovarăși de călătorie ai președintelui ucrainean la putere. În vârstă de 61 de ani, se obișnuise să ocupe un loc important în spațiul public, cu un ton ferm față de Rusia și o formă uneori foarte liberă. În aprilie 2023, el l-a acuzat în special pe Vladimir Putin că folosește sosii pentru călătoriile sale în Rusia și Ucraina ocupată.

O formă chiar puțin prea liberă, mai ales în ultimele săptămâni. Pe 19 martie, Danilov l-a criticat aprig pe reprezentantul oficial chinez pentru Eurasia, Li Hui, care se poziționase pentru negocierile dintre Moscova și Kiev. "Vreau să reamintesc tuturor că nimeni nu va decide soarta noastră, în afară de noi. Nu înțeleg cine ne poate schimba astfel teritoriile, pământurile noastre. Nu pentru că un anume Hui, oricare ar fi numele lui de familie, sau altcineva crede că da, depinde de el să decidă", a declarat el.

Dublă ceartă diplomatică

După cum amintește cotidianul "Le Monde", Danilov a atacat și Statele Unite câteva zile mai târziu, reacționând virulent la un articol din presa americană în care se explica că Washingtonul încearcă să convingă Kievul să oprească atacurile împotriva rafinăriilor de petrol rusești, sub sancțiunea de a provoca creșterea prețurilor mondiale. Iar acest "război al conbustibililor" se află în centrul noii strategii militare ucrainene, așa cum a subliniat destul de virulent Oleksii Danilov în timpul unui forum de securitate de la Kiev: "Ucraina va continua să distrugă ținte rusești oriunde va considera de cuviință și fără a cere permisiunea cuiva".

O dublă ceartă diplomatică cu care Volodimir Zelenski s-ar putea descurca, în timp ce președintele ucrainean încearcă din greu să-și convingă partenerii occidentali să nu-și relaxeze ajutorul militar și nu își poate permite cu adevărat să se certe cu cele două puteri mondiale, fapt care ar putea avea o influență majoră asupra destinului Ucrainei.

Succesorul lui Danilov în fruntea acestui Consiliu de Apărare și Securitate pare să se îndrepte și el în această direcție. În vârstă de 51 de ani, șef al informațiilor externe ucrainene din 2021, dar și fost secretar adjunct al RNBO, a cărui funcționare o cunoaște așadar, Oleksandr Litvinenko este o figură discretă, dar influentă, care ar trebui să stăpânească arta negocierilor diplomatice. Volodimir Zelenski a mai adăugat că această alegere face parte din dorința de a "întări capacitățile strategice ale statului nostru de a prezice și influența procesele de care depinde securitatea noastră națională".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.