Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zelenski, în misiune diplomatică-fulger, la Berlin și Paris, pentru a semna acorduri importante

newsweek.com
zelenski

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, merge vineri la Berlin şi Paris pentru a semna acorduri de securitate menite să garanteze ţării sale un sprijin militar şi financiar pe termen lung, într-un moment în care întâmpină dificultăţi în a respinge agresiunea rusă, notează AFP, citat de Agerpres.

Cancelarul Olaf Scholz îl va primi dimineaţa pe liderul ucrainean. Semnarea acordului va fi urmată de o conferinţă de presă, a informat un purtător de cuvânt al guvernului german.

Volodimir Zelenski este aşteptat apoi la Paris, unde un parteneriat similar va fi semnat la sfârşitul după-amiezii la Palatul Elysée. Întrevederea cu omologul său francez, Emmanuel Macron, va fi urmat de o conferinţă de presă comună şi de un dineu de lucru.

La aproape doi ani de la începerea ofensivei ruse, pe 24 februarie 2022, "hotărârea noastră (de a sprijini Ucraina) este acolo, nu slăbeşte şi nu va slăbi", a subliniat un consilier al şefului statului francez.

"De asemenea, suntem hotărâţi să zădărnicim acest pariu pe care îl face Rusia", care "mizează pe un timp îndelungat, pe oboseala noastră", a insistat el.

Acordurile urmează angajamentele care au fost luate în format G7 în marja summitului NATO de la Vilnius din iulie 2023

Liderii Alianţei Nord-Atlantice nu au stabilit atunci un calendar pentru aderarea Ucrainei, spre marea consternare a acesteia din urmă, dar ţările din G7 s-au angajat să ofere sprijin militar "pe termen lung" pentru a o ajuta să facă faţă ofensivei ruse actuale şi a descuraja Rusia de la orice atacuri viitoare împotriva vecinului său.

Regatul Unit a fost primul care a încheiat un astfel de acord în cursul unei vizite a premierului Rishi Sunak la Kiev, pe 12 ianuarie. Statele membre ale Uniunii Europene încă nu au făcut acest pas.

Ucraina continuă negocierile cu alte ţări din G7, de la Italia până la Statele Unite. Alte douăzeci şi cinci de state s-au alăturat, de asemenea, iniţiativei G7, de la Polonia până la Scandinavia, reaminteşte AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.