Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zelenski, mesaj în Le Figaro înainte să ia masa cu Macron și Scholz: Dacă ruşii cuceresc Bahmut, vor dori să meargă mai departe

ft.com
macron zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat într-un interviu acordat miercuri jurnalului francez Le Figaro că, dacă ruşii cuceresc Bahmut, un oraş din est scenă de peste şase luni a unor lupte sângeroase, ar avea un "avantaj" şi ar dori să "meargă mai departe", notează AFP, potrivit Agerpres.

"Din punct de vedere strategic, Bahmut nu are prea mare importanţă pentru că ruşii au distrus complet oraşul cu artileria lor. Dar dacă ei cuceresc Bahmut, vor dori să meargă mai departe. Asta le va oferi un avantaj", a spus el, adăugând: "întrebarea este ce se întâmplă după Bahmut?".

Zelenski: Trebuie să rezistăm pentru a primi arme

"Trebuie să rezistăm pentru a primi arme", a declarat Zelenski.

Bahmut, un oraş cu aproximativ 70.000 de locuitori înainte de invazia rusă, este unul din punctele fierbinţi de pe frontul de est, iar beligeranţii duc acolo o luptă devastatoare şi mortală încă din vară. A fost distrus aproape în întregime şi cele câteva mii de locuitori care au rămas supravieţuiesc ascunşi în pivniţe.

Bătălia de la Bahmut a căpătat o dimensiune simbolică

Bătălia de la Bahmut a căpătat o dimensiune simbolică, în special pentru că acolo luptă mercenari din grupul privat rus Wagner, iar şeful lor, Evgheni Prigojin, ar dori să ofere o victorie Rusiei care a fost nevoită să se retragă în toamnă după o contraofensivă ucraineană în est.

În ultimele săptămâni, trupele ruse au câştigat teren, metru cu metru, iar la sfârşitul lui ianuarie au pus mâna pe Soledar, un oraş de lângă Bahmut, aflat şi el în mijlocul luptelor de luni de zile.

Cucerirea oraşului Bahmut ar deschide drumul şi spre Kramatorsk, o localitate industrială importantă din regiunea Doneţk, reaminteşte AFP.

Preşedintele ucrainean a ajuns la Paris

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a aterizat miercuri seară pe aeroportul Orly, lângă Paris, înainte de a lua cina cu omologul său francez Emmanuel Macron şi cu cancelarul german Olaf Scholz, au constatat jurnalişti ai agenţiei France Presse.

Aşteptat la Palatul Elysée unde cancelarul Scholz a sosit chiar înainte de ora 21.30 (20.30 GMT), Zelenski a fost întâmpinat la coborârea din avion de ministrul francez al apărării, Sébastien Lecornu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.