Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zelenski, nemulțumit de starea adăposturilor antiaeriene din Kiev. Vitali Kliciko recunoaște că poartă o responsabilitate a situației actuale- VIDEO

The Japan Times
bombardament Kiev

Volodimir Zelenski şi-a anunţat compatrioţii, în discursul său de vineri seara, că a ordonat o verificare a tuturor adăposturilor antiaeriene din Ucraina, după moartea a trei persoane la Kiev care nu au găsit deschis un astfel de adăpost în timpul unui atac rusesc care a avut loc joi, anunță news.ro.

„Am avut o întâlnire cu Consiliul Naţional de Securitate. Sunt probleme urgente de securitate. Există, evident, o reacţie puternică la decesele din Kiev din cauza adăpostului închis. Am dat ordine de a fi inspectate structurile de protecţie din Kiev şi din întreaga ţară. Miniştrii Kamîşin şi Klîmenko sunt responsabili”, a declarat Volodimir Zelenski, referindu-se la ministrul industriilor strategice şi, respectiv, ministrul de interne.

„Din păcate, chiar şi astăzi, după atâta timp, locuitorii din Kiev continuă să publice informaţii despre inaccesibilitatea adăposturilor. Nu doar despre adăposturile închise, ci şi despre intrările sudate în adăposturi, despre absenţa adăposturilor în unele părţi ale oraşului. Acest nivel de neglijenţă din oraş nu poate fi acoperit de nicio scuză”, a subliniat Zelenski, semnalând ruptura tot mai adâncă pe care o are cu primarul Kievului, Vitali Kliciko, criticat de preşedinte şi în alte ocazii pentru proasta administrare.

O fetiţă de nouă ani, mama ei şi o altă femeie au fost ucise joi de căderea unor resturi de rachetă după ce s-au grăbit să ajungă la un adăpost din Kiev şi au constatat că acesta era închis. Poliţia a reţinut patru persoane în cadrul unei anchete privind aceste decese. Trei dintre ele ar putea fi acuzate de neglijenţă, a precizat Ministerul de Interne într-o declaraţie pe Telegram.

Decesele au provocat indignare publică şi promisiunea de răspuns dur din partea lui Zelenski.

Vitali Kliciko, fostul campion la box devenit primar, a recunoscut vineri, la o reuniune a comitetului local, că poartă o anumită responsabilitate, dar a spus că şi alţii sunt de vină, în special aliaţii preşedintelui. El a spus că cheltuielile pentru adăposturile din districtele Kievului, majoritatea conduse de membri ai partidului Servitorul Poporului al lui Zelenski, au fost „extrem de nesatisfăcătoare” şi a subliniat că administraţia militară a oraşului a fost condusă de o persoană desemnată de preşedinte. Kliciko a făcut apel la „responsabilitate comună şi corectă” şi a declarat că ar putea insista ca şefii de districte să fie demişi, după o revizuire a cheltuielilor pentru întreţinerea adăposturilor. „Districtele din capitală nu sunt principate separate în care poţi să te plimbi cu mănuşi albe şi să-ţi neglijezi îndatoririle”, a declarat el, adăugând că nu va tolera „sabotajul”, a relatat Reuters.

Într-o dispută anterioară, Zelenski îl acuzase pe Kliciko, în noiembrie, că nu a făcut treabă bună în ceea ce priveşte amenajarea punctelor de urgenţă destinate să ajute persoanele fără curent electric şi căldură.

Pe de altă parte, în condiţiile în care Ucraina şi în special Kievul a suportat 20 de atacuri ruseşti numai în ultima lună, Zelenski a spus că la reuniunea de securitate pe care a avut-o vineri s-au discutat şi detalii despre sistemul de apărare aeriană. „Apărarea antiaeriană a Ucrainei trebuie să primească în mod regulat tot ceea ce are nevoie”, a spus Zelenski, arătând că sunt necesare în special rachete Patriot şi alte muniţii moderne.

Zelenski le-a mai spus ucrainenilor că atenţia este îndreptată şi spre linia frontului, „în toate acele locuri unde este cel mai dificil”, dar a precizat că nu poate intra în detalii. În perspectiva contraofensivei aşteptate, Zelenski a menţionat că a fost analizată şi pregătirea noilor brigăzi de luptă, „care acumulează forţe din nordul până în sudul ţării”, a precizat el.

„Ca întotdeauna, pregătim noutăţi şi decizii care vor face ca Ucraina şi ucrainenii să fie şi mai puternici”, a mai spus Zelenski, din nou fără a da detalii, dar încheindu-şi discursul, ca de obicei, cu mulţumiri pentru soldaţii care apără Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.