Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zelenski, noutăți despre luptele crâncene la Bahmut, Lîman şi Avdiivka

president.gov.ua
Volodimir Zelenski

Acuzele confuze venite de la Moscova sunt doar o altă dovadă a eficienţei noastre - a Ucrainei, a Statelor Unite şi a întregii lumi libere, a spus marţi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în singura sa referire la discursul lui Vladimir Putin, care a anunţat continuarea ostilităţilor din Ucraina, scrie news.ro.

În schimb, liderul de la Kiev a subliniat că în ciuda atacurilor crâncene din partea ocupanţilor, pe mai multe direcţii din sud şi est, linia frontului nu s-a schimbat, luptătorii ucraineni continuând să opună rezistenţă în aşteptarea armamentului occidental, mai performant, promis.

„Am început ziua de astăzi cu o reuniune extinsă şi detaliată a Consiliului de Securitate Naţională, inclusiv cu rapoarte de pe linia frontului de la comandanţii noştri din cele mai fierbinţi zone. Comandantul-şef Zalujni a raportat despre situaţia generală de pe linia frontului şi despre atacurile inamice cu rachete asupra poziţiilor noastre. Bineînţeles, rapoartele privind regiunile Doneţk şi Luhansk sunt deosebit de dure. Facem tot ce putem pentru a descuraja atacurile inamicului acolo - atacuri intense constante, pe care Rusia nu le opreşte, chiar dacă suferă pierderi uriaşe”, a spus Zelenski în mesajul în care prezintă populaţiei bilanţul activităţii zilnice.

Generalul Sirski a raportat despre direcţiile Bahmut şi Lîman, unde sunt „lupte crâncene, bătălii de principiu. Facem totul pentru a-i sprijini pe băieţii noştri”, a arătat Zelenski.

Generalul Tarnavski a raportat despre luptele din Avdiivka şi din alte zone. „Ocupanţii folosesc întreaga gamă de arme împotriva băieţilor noştri, inclusiv grenadele cu gaze lacrimogene”, a menţionat preşedintele.

„Dar este foarte important că, în ciuda tuturor presiunilor asupra forţelor noastre, linia frontului nu s-a schimbat. Le sunt recunoscător tuturor soldaţilor noştri, tuturor soldaţilor şi sergenţilor, ofiţerilor şi generalilor care apără zonele respective de pe linia frontului” a spus Zelenski.

Rapoartele altor comandanţi districtuali arată că situaţia „nu s-a schimbat semnificativ”, a precizat Zelenski.

El a spus că premierul Denis Şmîhal a prezentat situaţia din sectorul energetic, iar veştile sunt bune. „Este realizarea tuturor inginerilor noştri energeticieni, a reparatorilor, a autorităţilor centrale şi locale care au îndeplinit sarcinile relevante. Satisfacem nevoile energetice ale oamenilor şi întreprinderilor în cea mai mare parte a Ucrainei”, a anunţat Zelenski.

PREMIERUL ITALIEI ŞI O DELEGAŢIE A CONGRESULUI SUA AU VENIT LA KIEV

În plan diplomatic, Zelenski a vorbit despre întâlnirea sa cu o delegaţie italiană condusă de prim-ministrul Giorgia Meloni, care marţi a venit la Kiev.

„Italia ne sprijină în lupta noastră pentru independenţă într-un mod principial şi puternic. Există un nou pachet de sprijin pentru apărare, inclusiv pentru apărarea aeriană. Italia este pregătită să coopereze cu noi pentru a pune în aplicare formula de pace. Iar acest lucru include un punct atât de important precum justiţia. Adică, un tribunal pentru agresor şi un mecanism de compensare pentru Ucraina. Astăzi am discutat, de asemenea, despre noi sancţiuni împotriva Rusiei”, a detaliat Zelenski.

El a dezvăluit că Italia a fost un mare susţinător al Ucrainei atunci când a depus cererea de aderare la UE. „Le sunt recunoscător tuturor italienilor pentru sprijinul istoric acordat Ucrainei în drumul său către Uniunea Europeană. Atunci când am depus cererea de candidatură, poziţia Italiei a dat un impuls foarte important poziţiei întregii Uniuni Europene. În acest an, cred că vom putea face şi mai multe progrese şi vom face tot posibilul pentru a începe negocierile de aderare a Ucrainei”, a menţionat Zelenski.

El a spus că s-a întâlnit şi cu o delegaţie a Congresului SUA. „Acesta este un semnal foarte important pentru ţara noastră, pentru întreaga regiune şi pentru întreaga lume. Ieri, preşedintele Biden a fost la Kiev. Astăzi - reprezentanţi ai Congresului, şi anume membri ai Partidului Republican”, a punctat preşedintele ucrainean. „Cooperarea noastră cu America nu se opreşte nici măcar o zi sau un minut. Împreună, consolidăm în mod eficient securitatea globală. Şi, apropo, plângerile confuze venite de la Moscova sunt doar o altă dovadă a eficienţei noastre - a Ucrainei, a Statelor Unite şi a întregii lumi libere”, a punctat Zelenski, într-o referire la discursul ţinut de Vladimir Putin în care a acuzat Occidentul pentru provocarea războiului din Ucraina.

Zelenski s-a referit în context de atacul de la Herson, soldat cu victime, care a avut loc chiar în timp ce Vladimir Putin rostea discursul în parlament în care se victimiza. „Acest bombardament rusesc nu a avut şi nici nu putea avea vreun scop militar. La fel ca mii de atacuri ruseşti similare, care sunt un adevărat mesaj al Rusiei către lume. Statul terorist încearcă să spună lumii, lansând rachete pe străzile oraşelor, în clădiri rezidenţiale, în şcoli, în farmacii şi spitale, în biserici, în staţii de autobuz, în pieţe, în centrale electrice, că teroarea este ceva de luat în seamă”, a spus Zelenski.

„Sunt încrezător că vom pune statul terorist la locul lui. Toţi împreună: ucrainenii şi lumea”, a transmis el.

„Armata noastră, serviciile noastre de informaţii, serviciul nostru de securitate şi alte forţe ucrainene îi vor găsi şi distruge pe cei care comit aceste atacuri brutale în Herson, în celelalte oraşe şi regiuni ale noastre. Şi, în sens mai larg, vom dovedi că numai umanitatea, numai Carta ONU şi numai dreptul fiecărui popor de a trăi liber şi în siguranţă, ferit de teroare şi de agresiuni nebuneşti precum cele ale Rusiei, merită să fie luate în considerare”, a încheiat Zelenski în spiritul discursului rostit marţi de preşedintele Joe Biden la Varşovia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.