Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zelenski, reacție furtunoasă în fața liderilor UE: 'Certurile interne din Europa trebuie să înceteze'

captura Facebook
Volodimir Zelenski

„Certurile interne trebuie să înceteze", a declarat luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, adresându-se ţărilor Uniunii Europene şi îndemnându-le la "o mai mare unitate" care să permită adoptarea celui de-al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei, informează AFP, relatează Agerpres.

"Europa trebuie să-şi arate forţa. Pentru că Rusia înţelege doar forţa ca argument. (...) Este timpul ca voi să nu fiţi divizaţi, să nu fiţi fragmentaţi, ci un tot întreg", a declarat Zelenski într-un mesaj video difuzat în timpul unui summit extraordinar al UE la Bruxelles.

"Doar prin cea mai mare unitate se vor putea găsi răspunsuri eficace la tot ce face Rusia împotriva noastră şi împotriva voastră", a subliniat preşedintele Ucrainei.

Volodimir Zelenski i-a încurajat pe cei 27 de membri ai UE să voteze un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, "inclusiv asupra petrolului (...), pentru ca voi să deveniţi în sfârşit independenţi de arme energetice ruse". "Este evident că trebuie să existe progrese în sancţiunile împotriva agresiunii (ruse)", a declarat el.

Premierul ungar Viktor Orban, a cărui ţară este foarte dependentă de petrolul rus, a afirmat cu toate acestea, luni, că "nu există compromis acceptabil deocamdată" în ceea ce priveşte un embargo european asupra petrolului rus.

"Din nefericire, dintr-un motiv care îmi scapă, nu suntem încă acolo", a deplâns Vladimir Zelenski în mesajul său video.

Potrivit lui, Rusia nu vrea să vadă o UE unită, ci "27 de state divizate, 27 de bucăţi care nu se pot uni". "Aceasta este dorinţa lor" (a ruşilor), a subliniat preşedintele Zelenski.

În ceea ce priveşte candidatura Ucrainei pentru aderare la UE, Zelenski s-a declarat "sigur" că "statele reticente (...) îşi vor schimba opinia", în condiţiile în care mai mulţi reprezentanţi europeni, inclusiv francezi, au formulat rezerve asupra unei aderări rapide a Ucrainei la UE.

"Vrem ca Ucraina să primească statutul de candidat. Noi am îndeplinit toate criteriile necesare pentru aceasta", a afirmat Zelenski.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.