Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zelenski spune că armistițiul anunțat de Rusia are alt scop

president.gov.ua
Volodimir Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un nou discurs, că Rusia a anunţat un armistiţiu pentru a profita de acesta şi a opri progresele Ucrainei, dar şi pentru a aduce muniţie şi trupe, anunță news.ro.

Potrivit Reuters, Zelenski s-a adresat în limba rusă Kremlinului şi ruşilor, subliniind că Moscova a ignorat în mod repetat planul de pace al Kievului.

“Vreau să le reamintesc încă un lucru cetăţenilor Rusiei.

La 15 noiembrie a fost prezentată Formula ucraineană pentru pace. Unul dintre punctele sale prevede retragerea trupelor de ocupaţie ruse de pe teritoriul ţării noastre. Acesta este un mod garantat şi fiabil de a înceta focul, a opri pierderile de vieţi şi războiul în general.

Până în dimineaţa aceleiaşi zile, numărul soldaţilor ruşi ucişi era 82.000. La 12 decembrie, Rusia a primit o ofertă de a începe implementarea Formulei Păcii prin retragerea trupelor de ocupaţie în ziua de Crăciun.

Până în acea zi, numărul soldaţilor ruşi ucişi era de aproape 95.000. Se pare că ambele propuneri ale noastre nu au fost auzite de liderii ţării dumneavoastră... În locul unde se află ei, aparent, este prea adânc pentru a auzi.

Până astăzi, aţi pierdut deja aproape 110.000 dintre soldaţii voştri, ucişi în acest război”, a afirmat Zelenski.

“Cei care au continuat teroarea împotriva ţării noastre şi i-au trimis la măcel pe toţi acei oameni ai voştri, respingând ofertele noastre de a opri agresiunea rusă, cu siguranţă nu preţuiesc viaţa şi cu siguranţă nu caută pacea.

Acum ei vor să folosească Crăciunul ca o acoperire pentru a opri măcar pentru scurt timp avansul băieţilor noştri în Donbas şi pentru a aduce echipamente, muniţie şi oameni mobilizaţi mai aproape de poziţiile noastre. Ce va aduce asta? Doar încă o creştere a numărului de morţi.

Toată lumea ştie cum Kremlinul foloseşte pauza în război pentru a continua războiul cu o vigoare reînnoită. Dar pentru a pune capăt războiului mai repede, nu este deloc nevoie de asta. Este nevoie de cetăţenii Rusiei care vor găsi curajul să se elibereze de frica lor ruşinoasă de un bărbat din Kremlin, cel puţin timp de 36 de ore, cel puţin în perioada Crăciunului. Frica ta de el îţi distruge ţara, care este şi ea deja în adânc... Dar nu într-un buncăr.

A pune capăt războiului înseamnă a pune capăt agresiunii statului vostru. Chiar şi atunci când rachetele şi dronele voastre nu lovesc oraşele noastre, teroarea în teritoriile ocupate continuă. Nu le daţi niciun răgaz ucrainenilor. Oamenii sunt torturaţi, electrocutaţi, violaţi. Acest lucru continuă în fiecare zi, cât timp soldaţii voştri sunt pe pământul nostru.

Şi războiul se va termina când soldaţii voştri fie vor pleca, fie îi vom alunga. Deci, lăsaţi-i să ia vasele de toaletă - vor avea nevoie de ele pe drum - şi să se întoarcă acasă. Dincolo de graniţa noastră din 1991”, a adăugat el.

Volodimir Zelenski a vorbit şi despre discuţiile pe care le-a avut cu patru dintre liderii “statelor partenere”.

“Astăzi a fost o altă zi activă diplomatic - încă patru lideri ai statelor partenere au fost informaţi total despre necesităţile de apărare ale Ucrainei şi despre cele mai apropiate planuri ale statului terorist. Rusia nu va putea să-şi ascundă în tăcere pregătirile pentru un nou val de agresiune împotriva Ucrainei şi a întregii Europe. Lumea va şti în toate detaliile - cum şi când agresorul pregăteşte o nouă escaladare în acest război. Şi fiecare nou pas de mobilizare al Rusiei va fi cunoscut lumii înainte ca Rusia să îl facă. Ne vom asigura de asta. Şi întărim apărarea Ucrainei în fiecare zi. Întotdeauna discut două lucruri cu toţi liderii - mai mult sprijin de apărare pentru statul nostru, adică mai multe arme pentru armata noastră, şi mai multă protecţie pentru toţi ucrainenii - protecţie la sol, pe cer şi pe mare”.

“Conversaţia mea cu prim-ministrul Croaţiei Plenković nu a fost doar semnificativă, ca întotdeauna, ci şi destul de mtivaţională. Am auzit de sprijinul total pentru statul nostru, precum şi de disponibilitatea Croaţiei de a fi lider în implementarea acelor paşi care garantează revenirea elementelor de securitate în Ucraina şi Europa în general. Croaţia este pregătită să fie un lider în acele eforturi care sunt necesare pentru a curăţa pământul nostru de minele ruseşti şi obuzele neexplodate. Aceasta este una dintre misiunile vitale pentru ţara noastră şi pentru toţi europenii. Nicio parte a Europei nu ar trebui să fie – şi nu va fi – contaminată cu mine, indiferent cât de mult ar încerca Rusia să ne umple pământul cu instrumentele sale ale morţii.

Conversaţia mea cu preşedintele Letoniei a fost dedicată şi căii pe care trebuie să o urmeze întregul nostru continent pentru a garanta o securitate cu adevărat bună după înfrângerea agresiunii ruse. Am discutat punctele Formulei de pace ucrainene - securitatea, restabilirea integrităţii noastre teritoriale şi forţa deplină a Cartei ONU, precum şi responsabilitatea Rusiei şi a tuturor criminalilor săi pentru teroarea împotriva ucrainenilor.

Aş dori, de asemenea, să menţionez conversaţia cu preşedintele Turciei Erdoğan - a vizat multe elemente de securitate în regiunea noastră a Mării Negre. Desigur, am vorbit despre paşii necesari pentru asigurarea securităţii alimentare şi despre ceea ce trebuie făcut pentru siguranţa nucleară şi prevenirea oricăror incidente de radiaţii, ameninţare pe care Rusia a făcut-o, din păcate, destul de reală. Am vorbit şi despre dinamica situaţiei din regiunea noastră - despre faptul că stăpânii Rusiei se află acum într-o situaţie destul de disperată din cauza înfrângerilor ocupanţilor de pe front şi sunt pregătiţi pentru diverse manipulări. Îi sunt recunoscător preşedintelui Erdoğan pentru sprijinirea statului nostru şi a necesităţii restabilirii corecte a securităţii Ucrainei şi a întregii Europe pe baza restabilirii integrităţii noastre teritoriale.

Conversaţia mea cu prim-ministrul Spaniei Sánchez a fost foarte semnificativă şi oportună. Înaintea noii întâlniri în format Ramstein, este foarte important ca fiecare dintre partenerii noştri să cunoască 100% situaţia reală din prima linie şi pentru ce sunt pregătite forţele noastre de apărare. Le mulţumesc domnului prim-ministru Sánchez şi tuturor spaniolilor pentru sprijinul neclintit pentru angajamentul nostru de a apăra libertatea”, a explicat Zelenski.

Liderul ucrainean s-a declarat recunoscător preşedintelui Joe Biden şi cancelarului Olaf Scholz pentru decizia de a consolida apărarea Ucrainei. “Vom avea o altă baterie Patriot şi vehicule blindate puternice - aceasta este cu adevărat o mare victorie pentru ţara noastră. Toate detaliile şi termenii vor fi anunţate mâine - după conversaţia mea cu domnul cancelar”, a adăugat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.