Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zelenski vorbește despre 'formula de pace': 'Aceasta este acum una dintre sarcinile cheie ale statului nostru'

mediafax.ro
zelenski nato

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat vineri, într-un discurs către națiune, că situația din prima linie a războiului din Donbas „rămâne foarte dificilă” și că una din sarcinile-cheie pentru Kiev este acum atragerea cât mai multor state în „punerea în aplicare a formulei de pace”, potrivit Ukrinform.

Discursul integral:

„Vă doresc sănătate, dragi ucraineni!

Am avut o conversație importantă astăzi cu prim-ministrul britanic Rishi Sunak. Ne-am coordonat pozițiile înainte de summitul G7 de săptămâna viitoare. De fapt, acesta va fi ultimul summit al Grupului celor Șapte pentru acest an și va stabili prioritățile pentru anul viitor. Pregătim soluțiile maxime posibile necesare pentru țările noastre - pentru Ucraina și pentru țările celor „Șapte Mari”.

De asemenea, i-am mulțumit domnului prim-ministru și întregului Regat Unit pentru sprijinul constant al statului nostru. Am discutat despre situația din prima linie și despre perspectivele de iarnă pe câmpul de luptă. Situația din prima linie rămâne foarte dificilă în zonele cheie ale Donbasului - Bakhmut, Soledar, Maryinka, Kreminna... De mult timp, pe pământul acestor zone nu a mai rămas un loc de locuit care să nu fi fost afectat de obuze și foc. Ocupanții au distrus de fapt Bakhmut, un alt oraș din Donbas pe care armata rusă l-a transformat în ruine arse.

Le mulțumesc tuturor eroilor noștri, tuturor soldaților și comandanților care țin frontul în aceste direcții, resping atacurile și provoacă pierderi semnificative inamicului, ca răspuns la iadul care a intrat în Ucraina sub steagul Rusiei.

Astăzi a avut loc la Kiev o conferință, care a continuat linia evenimentelor din țara noastră și din Europa care au avut loc săptămâna aceasta și săptămâna trecută, în cadrul căreia elaborăm soluții de dragul justiției, de dragul de a trage Rusia la răspundere, și de dragul găsirii unor formate pentru eliberarea poporului nostru, care este ținut captiv de ocupanți.

Simțim sprijin atât din partea statelor, cât și a organizațiilor internaționale și a instituțiilor pentru drepturile omului. Sperăm să putem anunța detalii specifice în viitorul apropiat.

Apropo, rezultatele vizitei primei doamne a Ucrainei la Londra și discursul ei în Parlamentul britanic au fost discutate cu premierul britanic. În numele țării noastre, Olena a oferit Regatului Unit să dea dovadă de conducere tocmai în problema justiției – în crearea unui tribunal special pentru crima de agresiune rusă. Acesta este unul dintre punctele formulei ucrainene de pace și este foarte important pentru mine să văd acum în comunicarea internațională că liderii globali au auzit cu adevărat propunerile de pace ucrainene.

Permiteți-mi să vă reamintesc că formula de pace constă în zece puncte - de la securitatea nucleară la restabilirea integrității teritoriale a statului nostru, de la securitatea energetică până la întoarcerea tuturor prizonierilor de război și deportaților deținuți pe teritoriul Rusiei. Aceasta este acum una dintre sarcinile cheie ale statului nostru – să implice lumea în implementarea concretă a punctelor formulei de pace. Trebuie să returnăm drapelul ucrainean tuturor orașelor și comunităților Ucrainei, trebuie să asigurăm responsabilitatea reală a statului terorist pentru acest război și trebuie să garantăm siguranța tuturor generațiilor de ucraineni după încheierea acestui război.

Fiecare zi de rezistență eroică a Forțelor noastre de Apărare și a tuturor poporului nostru aduce mai aproape ziua în care toată Ucraina va experimenta în sfârșit victoria, victoria și pacea.

Astăzi am prezentat viziunea ucraineană a pașilor către pace la Forumul Internațional de la Istanbul. Acolo s-a concentrat pe securitatea alimentară - pe inițiativele ucrainene care adaugă greutate globală statului nostru. Aceasta este inițiativa de export de cereale și inițiativa de cereale din Ucraina. Folosind aceste exemple transparente și utile pentru oamenii noștri, pentru regiunea Mării Negre și pentru întreaga comunitate globală, demonstrăm că este foarte posibil să restabilim securitatea. Principalul lucru este determinarea. Domnul președinte Erdoğan, care a fost la forum, sunt sigur că a auzit poziția noastră.

Slavă tuturor celor care luptă pentru Ucraina!

Veșnică amintire tuturor celor care și-au dat viața pentru independență!

Glorie Ucrainei!”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.