Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zelensky a semnat o lege care pune în pericol viitorul european al Ucrainei. Ce presupune aceasta

hindustantimes.com
zelenski

Președintele Zelenski a semnat o lege care va împiedica guvernul și băncile să efectueze o monitorizare financiară sporită a politicienilor și a oficialilor de rang înalt după ce aceștia sunt concediați. Aceasta a fost una dintre cele șapte cerințe pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, informează hromadske.ua.

Centrul Anticorupție a declarat următoarele.

Întrebarea se referă la Legea nr. 2736, care ar trebui să ofere recomandări Comisiei Europene pentru combaterea spălării banilor. Cu toate acestea, după cum au remarcat activiștii anticorupție, legea a inclus amendamente dăunătoare prezentate de deputații Hryhoriy Mamka de la Platforma de Opoziție - Pentru Viață și Artur Herasymov de la Partidul Solidarității Europene.

În amendamente, deputații s-au angajat să reducă durata mandatului parlamentarilor și al înalților funcționari cu statut de "personalitate publică națională" la trei ani de la demiterea acestora.

"Există standarde internaționale și europene conform cărora ar trebui să existe o abordare bazată pe riscuri pe tot parcursul vieții unei persoane care a deținut o funcție politică înaltă. Adică, băncile ar trebui să verifice sursa de venit, starea acestei persoane", a explicat Daria Kalenyuk, director executiv al Centrului Anticorupție.

Potrivit acesteia, consolidarea sistemului de combatere a spălării banilor a fost una dintre cele șapte cerințe impuse Ucrainei după ce aceasta a primit statutul de candidat la aderarea la UE.

"Pentru ca noi să avem posibilitatea de a-i convinge pe partenerii noștri europeni că suntem serioși în ceea ce privește aderarea la UE și că realizăm toate reformele necesare în acest sens, trebuie să reparăm acest regulament. Cu alte cuvinte, acum avem nevoie de o lege separată care să readucă în vigoare norma care a fost în vigoare timp de mulți ani", a adăugat Kalenyuk.

Ea a menționat că UE studiază cu atenție legislația privind combaterea spălării banilor în Ucraina. Prin urmare, adoptarea Legii nr. 2736 ar putea avea consecințe negative. "Este posibil să nu comenteze sau să critice public, având în vedere situația din țară. Dar acesta este un pas foarte amar. Iar rezultatul ar putea fi pur și simplu o amânare a negocierilor cu UE și a pașilor subsecvenți în vederea aderării Ucrainei la UE", a subliniat Kaleniuk.

Integrarea europeană

La 23 iunie, Consiliul European a acordat Ucrainei statutul de țară candidată la UE. În prezent, Ucraina trebuie să pună în aplicare o serie de recomandări emise de Comisia Europeană pentru a începe negocierile de aderare.

Președintele Parlamentului Ruslan Ștefănciuk a declarat anterior că până la sfârșitul anului 2022, parlamentul ucrainean intenționează să adopte toate legile necesare pentru a începe negocierile de aderare cu UE. Potrivit acestuia, activitatea principală pe tema integrării europene în sala de ședințe va începe în septembrie. Parlamentarii intenționează să pună în aplicare cele șapte cerințe pe care Ucraina le-a primit în vară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.