Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zgonea: Declaraţiile Victoriei Nuland nu se refereau la România

zgonea

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a afirmat luni că ştie "clar la ce stat s-a referit" recent, în aprecierile sale critice, subsecretarul de stat american Victoria Nuland şi a precizat că aceasta " nu s-a referit la România".

"Am fost în urmă cu două săptămâni în Statele Unite şi am avut discuţii cu toţi parlamentarii care sunt apropiaţi de mecanismele şi de evoluţia societăţii româneşti şi pot să vă spun că, în acest moment, în Europa de Est, România se situează printre cele mai performante state în implementarea democraţiei după 25 de ani de la căderea Cortinei de fier. Pe de altă parte, România este un stat respectabil şi respectat la nivelul Uniunii Europene, sunt lucruri pe care care mi le-au spus oameni care cunosc evoluţiile din această zonă, suntem singurul stat care are un act de justiţie care arată că nimeni nu este mai presus de lege. Vă rog să vă uitaţi la evoluţiile pe care le-a făcut România în ultimii ani, dacă ne comparăm cu ceilalţi, diferenţa este de la cer la pământ. Este adevărat că, întotdeauna, putem să îmbunătăţim. Uitându-mă la ce a declarat doamna subsecretar de stat şi ştiind evoluţia de la Bruxelles, ştiind discuţiile care au fost făcute de către structura euro-atlantică, ştiu clar la ce stat s-a referit şi pot să vă spun, cu sinceritate, că nu s-a referit la România", a spus, luni, Valeriu Zgonea, la Palatul Parlamentului, întrebat cum comentează declaraţiile Victoriei Nuland potrivit cărora Parlamentele unor state se împotrivesc actului de justiţie.

El a adăugat că ridicarea imunităţii parlamentarilor este un mecanism tipic statelor europene pe care Congresul şi Senatul din Statele Unite nu îl au, prin urmare "nu putem să vorbim despre lucruri pe care nu le înţelegem".

"Este vorba de nişte decizii care au fost luate în alte Parlamente decât Parlamentul naţional şi care au afectat sistemul democratic, este vorba despre un discurs neo-liberal aplicat de un stat est- european, care se apropie mai mult de o altă politică decât cea euro-atlantică şi europeană, dar foloseşte resursele euro-atlantice şi europene când este vorba de dezvoltarea statului. La acele lucruri s-a referit doamna subsecretar de stat. România trebuie să-şi îndeplinească nişte mecanisme pe care le-a promis, să le pună în aplicare şi procesul de reformă la nivelul parlamentar se referă la acest lucru. Îmi doresc să avem un Parlament matur, care să ia o decizie o dată pentru totdeauna cu privire la ce trebuie să facem noi în materia ridicării imunităţii. Poate că suntem pe o decizie şi pe o Constituţie care era valabilă înainte de a intra în UE, dar acum trebuie să o modificăm pentru a nu mai avea aceste dezbateri", a apreciat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Zgonea a precizat că "noi avem un plan naţional la ridicarea imunităţii" şi că, de obicei, parlamentarii îşi dau demisia când au probleme cu justiţia în statele în care democraţia are 100, 150, 200 de ani.

"Astăzi se discută, la nivelul UE, despre un cod de conduită al parlamentarilor în funcţie în Parlamentele naţionale datorită evenimentelor care s-au întâmplat în Marea Britanie, scandalul care a fost în Franţa, în Germania. Noi suntem singurul stat care avem o Agenţie Naţională de Integritate şi luptăm ca să îi facem pe români să înţeleagă că nimeni nu este mai presus de lege şi nu poţi tu să fii într-o funcţie de ales local şi rudele tale să facă afaceri cu Consiliul judeţean sau cu Consiliul local. Noi suntem singurul stat care aplicăm aceste lucruri. De ce nu ne putem compara cu alte state? Pentru că ele nu au. România a progresat, în ultimii doi ani şi jumătate, cât mai mult sub mandatul domnului preşedinte Traian Băsescu şi, din acest punct de vedere, ce a făcut Guvernul Ponta şi ce am făcut noi este palpabil", a încheiat Zgonea.

Potrivit presei, Victoria Nuland a afirmat, recent, într-un discurs susţinut la Washington în cadrul CEPA (Central Europe Strategy Forum), că în Europa Centrală ameninţările interne la adresa democraţiei şi libertăţii sunt îngrijorătoare. "La fel cum lucrăm împreună pentru a apăra valorile noastre la nivel extern, trebuie să le fortificăm şi la nivel intern. În Europa Centrală de astăzi, aş spune că ameninţările interne la adresa democraţiei şi libertăţii sunt la fel de îngrijorătoare'', a spus oficialul american.

Agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.