Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zi de doliu naţional în Pakistan

Pakistanul este în doliu marţi în urma atentatului produs în ajun în centrul capitalei culturale Lahore, în care şi-au pierdut viaţa cel puţin 15 persoane, printre care şase poliţişti, relatează AFP, conform agerpres.

Alte 87 de persoane au fost rănite în explozia produsă la începutul serii pe Mall Road, una din arterele principale din Lahore, un fief al partidului la putere şi al armatei, la o oră de vârf şi în timpul unei manifestaţii.

Citeşte şi: Un nou val de arestări în Turcia. Peste 500 de persoane au fost SĂLTATE într-o singură zi

Potrivit unui responsabil al serviciilor de salvare, bilanţul ar fi fost şi mai grav dacă o parte din unda de şoc nu ar fi fost absorbită de două vehicule, unul aparţinând unui post de televiziune, celălalt manifestanţilor.

Şeful guvernului din provincia Punjab, Shahbaz Sharif, a decretat o zi de doliu după acest atentat, care a zdruncinat sentimentul relativ de securitate al locuitorilor din Lahore. Aceştia au ieşit marţi dimineaţă la locul tragediei, nemulţumiţi de incapacitatea autorităţilor de a le asigura securitatea şi pentru a-şi exprima furia împotriva insurgenţilor.

O facţiune a talibanilor pakistanezi, Jamaat ul-Ahrar, a revendicat atentatul, survenit la trei zile după ce gruparea şi-a anunţat într-un mesaj video intenţia de a ataca ţinte guvernamentale pe tot cuprinsul ţării.

Atentatul de luni pune în evidenţă dificultăţile autorităţilor pakistaneze de a lichida numeroasele grupări armate, capabile încă să organizeze atacuri spectaculoase, în pofida unei ofensive militare care a dus la o ameliorare certă a situaţiei de securitate în 2015 şi 2016.

Premierul pakistanez Nawaz Sharif, fratele lui Shahbaz Sharif, a deplâns o 'tragedie' şi a chemat la continuarea luptei antiteroriste 'până când ne vom putea declara liberi şi în siguranţă'.

Citeşte şi: Reacţia Rusiei după DEMISIA care a cutremurat Casa Albă

Mai mult de 60.000 de persoane au fost ucise şi s-au cheltuit 11 miliarde de dolari în lupta împotriva terorismului în Pakistan, a subliniat luni Ministerul de Externe de la Islamabad, exprimându-şi 'dezamăgirea' faţă critici formulate recente în Senatul SUA cu privire la prezenţa unor 'sanctuare teroriste' pe teritoriul ţării.

Potrivit agenţiei Xinhua, în timpul unei audieri desfăşurate săptămâna trecută, mai mulţi senatori şi comandantul forţelor SUA în Afganistan, generalul John Nicholson, au declarat că talibanii afgani şi reţeaua Haqqani, o grupare insurgentă afgană, deţin încă sanctuare în oraşe din Pakistan.

Generalul Nicholson a îndemnat administraţia Trump să întreprindă 'o revizuire cuprinzătoare' a relaţiilor cu Pakistanul, recunoscând însă sacrificiile făcute de acesta şi importanţa relaţiilor cu Islamabadul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.