Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

HAOS în Franța - Zeci de mii de manifestanţi, aproape 1.000 de persoane reţinute şi ciocniri violente cu jandarmii / VIDEO

twitter
paris proteste

Zeci de mii de persoane au manifestat sâmbătă în Franţa, într-o nouă zi de mobilizare cu grad ridicat de risc a mişcării populare a 'vestelor galbene', cu adunări în general paşnice în ţară, dar marcate de ciocniri la Paris, unde au intrat în acţiune vehiculele blindate ale jandarmeriei, relatează AFP, conform agerpres.ro

După violenţele de sâmbăta trecută, capitala a fost parţial baricadată de autorităţi, care au operat sute de arestări preventive pentru a-i împiedica pe anumiţi protestatari să ajungă la Paris, controlând gările şi procedând la verificări sistematice în zona manifestaţiilor. 

Poliţia a anunţat că, la începutul după-amiezii, fuseseră operate aproape 1.000 de reţineri pe întreg teritoriul ţării, dintre care 651 la Paris, 724 de persoane fiind plasate în arest (536 în capitală).

Panică într-un autobuz din Ploiești, după o explozie - Doi pasageri au acuzat dureri, iar unul a fost transportat la spital


La Paris, la mijlocul zilei au izbucnit ciocniri care au durat mai multe ore. Pe celebrul bulevard Champs-Elysées s-a recurs la gaze lacrimogene, galeria comercială Drugstore de Publicis a fost atacată, iar mai multe vitrine au fost sparte pe străzile din apropiere. Pe arterele din apropierea Place de l'Etoile puteau fi văzute carcase de maşini incendiate. 

La Narbonne (sud), 1.600 de oameni - 'veste galbene', agricultori, şoferi, viticultori - au manifestat şi, la fel ca în alte oraşe, au fuzionat cu marşul organizat sâmbătă în Franţa pentru lupta împotriva schimbărilor climatice. La Marsilia (sud-est), 2.000 de persoane au defilat paşnic. 

'Vestele galbene', provenite majoritar din rândul claselor populare şi de mijloc, se declară excedate de politica fiscală şi socială a preşedintelui Emmanuel Macron. 

Pasul înapoi făcut de guvern în privinţa majorării taxei la carburanţi, prima revendicare a protestatarilor, nu a condus însă la stingerea mişcării, care se opune elitelor politice şi partidelor tradiţionale, şi este lipsită de lideri veritabili, ceea ce face dificile tentativele de negociere ale guvernului. 

Tot sâmbătă, circa o sută de persoane au fost arestate la Bruxelles în urma unei manifestaţii a 'vestelor galbene', la care au luat parte în jur de 400 de protestatari, conform poliţiei locale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.