Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zi de tristă amintire pentru japonezi. 72 de ani de la sfârşitul luptei de pe insula Okinawa

The New York Review of Books
okinawa

Japonia a comemorat vineri 72 de ani de la sfârşitul luptei istorice din Al Doilea Război Mondial de pe insula Okinawa, unde localnicii se opun în continuare prezenţei disproporţionate a trupelor americane, relatează DPA, potrivit agerpres.

Premierul Shinzo Abe a participat la o ceremonie cu aproximativ 5.000 de locuitori ai insulei şi oficiali locali, pentru a aduce un omagiu celor peste 200.000 de persoane moarte în război, inclusiv americani şi un sfert din populaţia insulei, într-una din cele mai sângeroase bătălii din Pacific în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Citeşte şi: Atac DEVASTATOR al Rusiei în Siria. Poziţiile SI au fost luate în colimator - VIDEO

Abe a promis la eveniment să rezolve "ferm lucrurile, unul câte unul, pentru a reduce povara bazelor (americane)" asupra insulei Okinawa.

Totuşi, guvernatorul din Okinawa, Takeshi Onaga, a declarat că localnicii au văzut 'o mişcare în direcţia inversă', în contextul în care Tokyo şi Washington avansează cu planurile de a construi o nouă bază militară americană în nordul insulei.

Mulţi locuitori protestează împotriva planului de relocare a bazei aeriene Futenma a US Marine Corps într-o zonă de pe insulă sensibilă din punct de vedere al mediului.

Okinawa a fost capturată de forţele americane în urma conflictului din 1945. În 1972, la 20 de ani după ce ocupaţia Aliaţilor s-a încheiat în majoritatea Japoniei, această insulă subtropicală a revenit ţării.

Totuşi, există în continuare acolo baze americane, ceea ce îi nemulţumeşte pe localnici, care s-au plâns cu regularitate de zgomot, accidente, degradarea mediului şi infracţiunile răzleţe comise de militarii SUA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.