Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zi decisiva pentru legea care ar putea schimba totul. Ciudatenii si controverse / UPDATE

UPDATE. Legea privind interzicerea fumatului in spatii publice inchise a fost scoasa de pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor de miercuri, fara a indeplini insa procedurile de rigoare intr-o asemenea situatie. Deputatii ar fi trebuit sa voteze in plen retrimiterea legii la Comisia raportoare, insa acest lucru nu s-a intamplat.

Legea pur si simplu nu va fi dezbatuta miercuri. Ea a fost retrimisa la Comisia de specialitate pentru ca au exista obiectii din partea Consiliului Concurentei privind anumite aspecte ale legii care priveau comercializarea si reclama produselor din tutun.

Plenul Camerei Deputatilor ar putea sa dea miercuri votul final asupra unei legi care ar putea schimba totul. In jurul acesteia au aparut numeroase controverse, ea stranind bucuria unora si indignarea altora.

Este vorba despre legea care urmeaza sa interzica fumatul in spatiile publice inchise (n.r. aici ar intra si restaurantele, barurile, cafenelele si cluburile), in în spatiile inchise de la locul de munca si in locurile de joaca pentru copii.

Pe fondul emotiei starnite de tragedia de la Colectiv, multi au cerut adoptarea cat mai curand a acestei legi, considerand-o inca o metoda de a preveni incendii ca cel din Colectiv. Altii considera ca prin aceasta lege se merge prea departe si subliniaza ca fumatul ar trebui premis in locurile publice in spatii special amenajate, asa cum exista deja in multe locuri.

Este de asteptat ca sustinatori ai legii sa fie prezenti miercuri in Parlament sa puna presiune pe deputati pentru adoptarea acesteia.

Nici companiile din industria tutunului nu au ramas cu mainile in san si, potrivit unor surse parlamentare, acestia au transmis scrisori deputatilor pentru a le explica faptul ca legea are multe aspecte redundante: inscripţionarea pachetelor cu produse din tutun, desfăşurarea de campanii de informare şi educare a populaţiei, informarea consumatorilor cu privire la produsele din tutun pe care urmează să le achiziţioneze, indicarea în produsele finale a conţinutului de gudron, nicotină şi monoxid de carbon.

CIUDAT este insa faptul ca desi legea figura luni pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor, miercuri dimineata aceasta nu mai este de gasit. Aceasta ar putea fi o eroare tehnica sau ar putea inseamna ca dezbaterea acestei legi a fost amanata.

Mentionam ca si in fisa legii de pe site-ul Camerei Deputatilor ea figureaza ca fiind inscrisa pe ordinea de zi.

Potrivit proiectului de lege, fumatul este permis numai în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale, cu respectarea următoarelor condiţii: să nu fie spaţiu de trecere sau de acces în spaţii publice închise; să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă; să fie dotate cu scrumiere şi extinctoare şi amenajate în conformitate cu prevederile legale.

Fumatul este permis în celulele pentru deţinuţi din penitenciarele de maximă siguranţă.

Nerespectarea prevederilor legii impune sancţiuni cuprinse între 100 şi 15.000 de lei. La prima abatere sancţiunea constă în amendă plus suspendarea activităţii unităţii respective, iar la a doua abatere - amendă şi închiderea unităţii.

Senatul, în calitate de primă Cameră parlamentară sesizată, a adoptat proiectul de lege în anul 2011.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.