DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Guvernul va acorda 52 de zile de concediu plătit pentru unii bugetari, plus învoiri și concediu de studii, pe lângă sărbătorile legale

timpul.md
zile libere concediu

Guvernul pregătește un act normativ care oferă unor bugetari posibilitatea de a avea concediu plătit de până la 52 de zile (două luni de zile) pe an, în afara sărbătorilor legale. La cele 52 de zile de concediu plătit se pot adăuga și alte învoiri plătite de până la 10 zile, precum și alte 30 de zile plătite de concediu pentru studii.

Potrivit unui proiect de Hotărâre (document) aflat pe masa Guvernului, polițiștii de penitenciare vor avea dreptul în fiecare an calendaristic la:

1. Concediu de odihnă plătit, a cărui durată se stabilește în raport cu vechimea cumulată, după cum urmează: 32 de zile calendaristice, pentru cei cu o vechime cumulată de până la 10 ani, sau 38 de zile calendaristice, pentru cei cu o vechime cumulată de peste 10 ani.

Zilele de sărbători legale în care nu se lucrează, precum și zilele libere plătite stabilite prin acordul colectiv de muncă aplicabil, nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual, deci se cumulează cu zilele de concediu.

2. În afara concediului de odihnă, polițiștii de penitenciare care își desfășoară activitatea în condiții vătămătoare, grele sau periculoase au dreptul în fiecare an calendaristic la un concediu de odihnă suplimentar cu o durată cuprinsă între 3 și 14 zile calendaristice, în plus față de concediul de odihnă.

3. Învoire plătită

Polițiștii de penitenciare vor mai avea dreptul la învoiri plătite cu durata de cel mult 10 zile calendaristice, în cazul următoarelor evenimente familiale: a) căsătoria polițistului de penitenciare; b) nașterea sau căsătoria unui copil; c) decesul soțului/soției sau al unei rude de până la gradul al II-lea a polițistului de penitenciare sau a soțului/soției acestuia.

Polițiștii de penitenciare pot beneficia de învoiri plătite cu durata de cel mult 5 zile calendaristice, în următoarele situații: a) în caz de accidentare sau îmbolnăvire gravă a unuia dintre membrii familiei; b) în situația unor dezastre care au afectat domiciliul polițistului de penitenciare, al părinților, socrilor sau copiilor acestuia; c) pentru alte situații sau evenimente excepționale, de natură să justifice învoirea solicitată.

4. Concediu plătit pentru studii. Polițiștii de penitenciare vor putea beneficia și de alte 30 de zile de concediu pe an pentru studii, pentru frecventarea primei forme de învățământ superior din fiecare ciclu de studiu, respectiv licenţă, master sau doctorat.

Potrivit codului muncii, angajații au 15 zile libere anual astfel:

1 şi 2 ianuarie (prima şi a doua zi de Anul Nou) ;

24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române)

30 aprilie (Vinerea Mare);

1 mai (Ziua Muncii)

Prima şi a doua zi de Paşti

1 iunie (Ziua Copilului)

Prima şi a doua zi de Rusalii

15 august (Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului)

30 noiembrie (Sărbătoarea Sfântului Andrei)

1 decembrie (Ziua Naţională a României)

25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.