Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cea de-a XXVI-a ediție a Zilelor Europene ale Patrimoniului va avea loc în România pe 15 septembrie și va avea tema 'Locuri ale memoriei'

romania uniunea europeana ue

Cea de-a XXVI-a ediție a Zilelor Europene ale Patrimoniului - o iniţiativă comună a Consiliului Europei şi a Uniunii Europene - va avea loc în România pe 15 septembrie și va avea tema "Locuri ale memoriei", potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii și Identității Naționale, scrie Mediafax.

În fiecare an, în luna septembrie, cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului, milioane de cetăţeni sunt invitaţi să participe în ambianța monumentelor istorice din întreaga Europă la evenimente dedicate patrimoniului cultural.

Din anul 1992, şi în România, Zilele Europene ale Patrimoniului oferă participanţilor ocazia să descopere nu numai monumente istorice, dar şi situri și zone mai puţin cunoscute, care, în mod obişnuit, nu sunt accesibile publicului larg. Evenimentele culturale organizate cu acest prilej, se adresează tuturor cetăţenilor, oferindu-le un mediu istoric atractiv ce favorizează comunicarea interpersonală, MCIN.

"Patrimoniul nostru: acolo unde trecutul întâlnește viitorul" este sloganul pentru 2018, Anul European al Patrimoniului, iar diversitatea patrimoniului cultural românesc va fi celebrată la nivel european, național, regional și local.

Citește și: MCIN - 12 milioane de euro pentru două proiecte de importanță națională în domeniul cultural din România

Ministerul Culturii și Identității Naționale a aderat la această inițiativă a Parlamentului European și Consiliului Uniunii Europene, prin implicarea instituțiilor sale, și a invitat toate instituțiile culturale publice și private să participe cu activități specifice Anului European al Patrimoniului.

Institutul Național al Patrimoniului (contact 2018@patrimoniu.gov.ro) selectează, în concordanţă cu obiectivele europene, proiectele și evenimentele culturale care să mobilizeze un număr cât mai mare de beneficiari şi să aibă un impact relevant în societate.

Tema "Locuri ale Memoriei" a fost aleasă pentru organizarea și desfășurarea evenimentelor Zilelor Europene ale Patrimoniului, pentru a reflecta semnificațiile anului 2018 pentru România - Centenarul Marii Uniri.

Se propun evenimente prin care să se cunoască și să se interpreteze valorile de patrimoniu cultural, monumentele istorice de valoare, locuri ale memorabilelor confruntări militare, de la Târgu-Jiu, Mărășești, Mărăști și Oituz, sau altele ale memoriei cu semnificație pentru realizarea Marii Uniri, vizite ghidate la expoziţiile muzeelor locale, la monumentele istorice semnificative pentru momentele înfăptuirii Marii Uniri ori interpretări ale patrimoniului cultural ce reflectă rădăcinile europene care pot constitui atracţii instructive și pentru publicul tânăr, potrivit MCIN.

Ca şi la edițiile precedente, direcţiile judeţene pentru Cultură sunt chemate să promoveze și să monitorizeze evenimentele cu prilejul Zilelor Europene ale Patrimoniului, pe raza teritoriului lor de competenţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.