Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ziua Armatei Române va fi sărbătorită prin manifestări organizate în principalele garnizoane din țară

armata romana exercitii

Ziua Armatei României va fi sărbătorită, anul acesta, prin manifestări organizate în principalele garnizoane din ţară şi din bazele militare din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militarii români, anunţă Ministerul Apărării Naţionale (MApN). În Capitală, joi va fi Ziua Porţilor Deschise la Muzeul Militar Naţional "Regele Ferdinand I", la sediul Serviciului Muzicilor Militare şi la Instanţele Militare, fiind de asemenea programate ceremonii de depuneri de coroane de flori şi retragerea cu torţe, informează News.ro.

Ziua Armatei României va fi sărbătorită, anul acesta, printr-o serie de manifestări organizate în principalele garnizoane de pe teritoriul naţional, ţările în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării şi în bazele militare din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militarii români, se arată într-un comunicat de presă transmis, luni, de MApN.

În Bucureşti, activităţile au început în 17 octombrie, prin campania "Ziua Armatei României în şcoli". Aceasta include expoziţii de tehnică şi echipament militar, concert al Muzicilor militare şi standuri de promovare a carierei militare şi se desfăşoară până miercuri. Aceasta are loc şi în şcoli, licee şi colegii din marile garnizoane.

Joi, între orele 09.00-16.00, la Muzeul Militar Naţional "Regele Ferdinand I" şi la sediul Serviciului Muzicilor Militare din Bulevardul Iuliu Maniu va avea loc Ziua Porţilor Deschise. De asemenea, între orele 10.00-13.00, la Instanţele Militare - Curtea Militară de Apel Bucureşti din Şoseaua Progresului se va desfăşura Ziua Porţilor Deschise (prezentarea de către magistraţi militari-judecători şi grefierii de instanţă a  istoricului şi specificului activităţilor Instanţelor Militare).

Tot joi, de la ora 15.00, la Mormântul Ostaşului Necunoscut este programată o ceremonie militară de depunere de coroane, jerbe şi buchete de flori, ceremonii de înmânare şi de decorare a Drapelelor de Luptă ale unor structuri, ceremonie de schimbare a gărzii. O ceremonie similară este programată la ora 9.00, la Monumentul Eroilor Patriei din Al Doilea Război Mondial şi la Monumentul Eroilor Genişti - Leu.

În aceeaşi zi, în Parcul Carol, între orele 11.00 şi 18.00 va avea loc un miniconcert de muzică de fanfară susţinut de către Muzica militară a Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul", spectacol folcloric în care îşi vor da concursul membrii Ansamblului artistic al Armatei, expoziţii (tehnică şi echipamente militare, standuri instrucţie şi de promovare a carierei militare, standuri de carte, fotografie etc.).

Joi seară, de la ora 19.00 se va desfăşura o ceremonie de retragere cu torţe, pe itinerarul Monumentul Ostaşului Necunoscut, Palatul Parlamentului, Palatul Cotroceni, Brigada 30 Gardă "Mihai Viteazul" din Bulevardul Timişoara.

În garnizoanele din ţară, la monumentele eroilor, vor avea loc, tot joi, ceremonii de depuneri de coroane de flori, în memoria celor care s-au jertfit pentru patrie.

Cu prilejul Zilei Armatei României, statele majore ale categoriilor de forţe ale armatei, comandamentele, marile unităţi şi unităţile militare de pe întreg teritoriul ţării organizează Ziua Porţilor Deschise, activităţi de promovare a profesiei militare, activităţi cultural-artistice şi sportive, simpozioane, întâlniri cu veteranii de război, expoziţii, gale de filme, spectacole şi activităţi de îngrijire a cimitirelor şi monumentelor eroilor.

De asemenea, în teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militari români, se vor desfăşura ceremonii militare, activităţi cultural-educative, videoteleconferinţe şi competiţii sportive alături de invitaţi ai armatelor partenere.

Voluntarii militari şi civili din toate colţurile ţării, uniţi prin sport în grupul INVICTUS România, continuă "Ştafeta Veteranilor - 2018" pentru a aduce un omagiu eroilor şi veteranilor României. Traseul numără peste 5.000 de kilometri şi uneşte toate resedinţele de judeţ din ţară, având plecarea din trei localităţi diferite, pe traseele simbolice "Albastru", "Galben" şi "Roşu" (cu plecări din Timişoara, Giurgiu şi Tulcea), punctul final fiind Ansamblul Monumental "Glorie Ostaşului Român" din Carei, unde se va ajunge joi.

Potrivit MApN, în campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial, România a pierdut circa 170.000 de ostaşi, alte sute de mii fiind răniţi sau daţi dispăruţi. După eliberarea teritoriului naţional, la 25 octombrie 1944, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, care a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.

Ministerul Apărării Naţionale a comemorat, în 2016, printr-o serie de ceremonii şi manifestări, Centenarul Primului Război Mondial, iar în acest an contribuie la marcarea Centenarului Marii Uniri prin proiecte, manifestări şi evenimente organizate pe plan naţional şi european, în semn de omagiu pentru cei care au murit luptând pentru libertate, credinţă, Întregirea neamului şi care au pus, prin jertfa lor, Patria mai presus decât propria existenţă, mai arată MApN.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.