Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tribunalul București s-a pronunțat în dosarul de faliment al Euroins / Cât mai sunt valabile asigurările RCA

Inquam Photos / Octav Ganea
euroins

Tribunalul București s-a pronunțat în dosarul de faliment al Euroins, societate de asigurări care are încă peste 2 milioane de polițe RCA în vigoare. Magistrații au admis cererea ASF și s-a dispus deschiderea procedurii falimentului.

 

Admite cererea formulată de către AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂ, şi în temeiul art. 250 raportat la art.262 din Legea nr.85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, dispune deschiderea procedurii falimentului împotriva debitoarei EUROINS ROMANIA ASIGURARE-REASIGURARE SA. Califică ca declaraţii de creanţă cererile următorilor creditori: - SC PROFI ENGINEERING SRL - AUTOCENTER DEVELOPMENT SRL - PANSERVICE SRL - MALAI ANDREI VIOREL - SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA SFANTUL PANTELIMON - PATRUSEL DANIEL - FLORIN CRISTIAN MATEI - GABRIEL ROMEO LOPSA - MICHELINI PREST SRL - PORTLAND TRUST DEVELOPMENT FOUR SRL - UNGUREANU DĂNUŢ CRISTIAN - MAN ALINA NADIA
dispune dizolvarea societăţii debitoare şi ridică administratorilor societăţii de asigurare/reasigurare debitoare dreptul de a reprezenta societatea, de a administra bunurile acesteia şi de a dispune de ele. În baza art. 253 din Legea nr. 85/2014 se interzice, sub sancţiunea nulităţii, acţionarilor semnificativi ai societăţii de asigurare/reasigurare debitoare sau persoanelor care au deţinut funcţii de conducere să înstrăineze acţiunile deţinute la societatea de asigurare/reasigurare debitoare, fără avizul prealabil al Autorităţii de Supraveghere Financiară şi fără aprobarea judecătorului-sindic.
În baza art. 100 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, fixează următoarele termene limită: a) termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor asupra averii debitoarei – 24.07.2023; b) termenul de verificare a creanţelor, de întocmire şi publicare în BPI a tabelului preliminar de creanţe – 04.08.2023; c) termenul de definitivare a tabelului creanţelor – 28.08.2023; d) data primei şedinţe a adunării generale a creditorilor – 10.08.2023.
LICHIDATOR JUDICIAR CITR FILIALA BUCURESTI SPRL
Executorie. Cu apel, în termen de 7 zile de la comunicarea hotărârii prin publicare în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă”, se arată în minuta instanței.

 

Pentru cei peste 2 milioane de șoferi care au încă asigurare RCA validă la Euroins, deschiderea procedurii este un moment cheie, întrucât începe să curgă termenul de 90 zile în care asigurările mai sunt încă valabile. După aceste 90 de zile, asigurările își pierd valabilitatea.

Euroins are încă un portofoliu de peste 2,4 milioane de polițe RCA, ceea ce înseamnă că până pe 8 septembrie numărul polițelor RCA în vigoare va rămâne unul important, apropiat de 2 milioane, în condițiile în care societatea a emis asigurări, mai ales pe un an, până pe 17 martie, când ASF i-a ridicat licența pentru că nu respecta normele de solvabilitate. Cei care au polițe care expiră după această dată au posibilitatea de a solicita plata primei rămase în vigoare, așa cum se întâmplă și acum.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis, la începutul lunii martie, să retragă autorizația de funcționare a Euroins, constatând că societatea are un deficit de peste 400 de milioane de euro în ceea ce privește acoperirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR). Pe 17 martie, decizia a fost publicată în Monitorul Oficial, din acel moment Euroins pierzându-și, practic, calitatea de societate de asigurări.

Pe 20 aprilie, ASF a formulat cererea de faliment pe numele Euroins, anexând-o la un dosar în care societății îi era cerută insolvența de către mai mulți creditori, în principal service-uri care susțin că Euroins nu le-a plătit devizele de reparație în baza RCA.

O săptămână mai târziu, Tribunalul București a fixat un prim termen, în care s-au discutat excepțiile ridicate de părți. Pasul cel mai important va fi făcut, însă, aproape sigur, vineri, pe 26 mai, când procesul s-a și încheiat, urmând să se pronunțe instanța.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.