Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ziua cea mare pentru deținuți: Legea privind acordarea a şase zile câştig pentru fiecare 30 de zile de detenţie în condiţii necorespunzătoare - în vigoare

inchisoare puscarie gratii

Legea care prevede că la 30 de zile executate în penitenciar în condiţii necorespunzătoare deţinuţii vor beneficia de şase zile considerate executate a intrat în vigoare joi, urmând ca perioada pentru care se acordă zilele să se calculeze începând cu 24 iulie 2012.

În luna mai, Camera Deputaţilor a aprobat, la propunerea Guvernului, Legea numărul 169/2017 privind acordarea a şase zile câştig pentru fiecare 30 de zile de detenţie pentru deţinuţii care stau în condiţii improprii în penitenciare.

Citește și: Guvernul Tudose anunță Taxa de solidaritate și Renunță la Taxe ZERO pentru salariile sub 2000 de lei

Mecanismul compensatoriu este conceput ca un instrument juridic potrivit căruia, în vederea acordării liberării condiţionate, în calculul pedepsei ce poate fi considerată, potrivit legii, ca executată se include, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca măsură compensatorie, şi executarea pedepsei într-un spaţiu mai mic sau egal cu 4 mp/deţinut, caz în care, pentru fiecare perioadă de 30 zile consecutive executate în astfel de condiţii, se vor considera executate, suplimentar, şase zile din pedeapsa aplicată.

Potrivit articolului 54(1) alineatul 8, perioada pentru care se acordă zile considerate ca executate în compensarea cazării în condiţii necorespunzătoare se calculează începând cu 24 iulie 2012.

Tudorel Toader anunţa miercuri că au fost luate măsuri înainte de intrarea în vigoare a respectivei legi, comisiile din penitenciare făcând deja calculele pentru a vedea care dintre deţinuţi beneficiază direct de punerea în libertate.

"Mâine (joi - n.r.) intră în vigoare legea 169/2017 privind recursul compensatoriu. La 30 de zile executate în penitenciar în condiţii necorespunzătoare deţinutul are beneficiul unui număr de şase zile care se consideră efectiv executate. (...) Comisiile din penitenciare sunt pregătite, au făcut toate calculele pentru a vedea care dintre deţinuţi beneficiază direct de punerea în libertate iar mâine vor fi deţinuţi care vor fi puşi în libertate, după care, tot prin intrarea în vigoare a legii, foarte mulţi deţinuţi vor dobândi beneficiul, vocaţia de a solicita liberare condiţionată", a anunţat miercuri Tudorel Toader, la Parlament, conform Agerpres.

El a spus că are "un plan coerent" pentru rezolvarea problemei aglomerării din penitenciare, menţionând că până în luna ianuarie va fi prezentată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi foaia de parcurs.

Citește și: DOCUMENT-BOMBĂ care arată că la Poșta Română se petrec lucruri necurate: GREȘEALĂ, posibil PENALĂ, făcută de un ministru

"Avem un plan şi avem un plan coerent. Chiar astăzi avem audieri, spre exemplu, pentru desemnarea unora dintre directorii de penitenciare unde funcţia este vacantă. În repetate rânduri am făcut cunoscut că foaia de parcurs trebuie să o prezentăm până în ianuarie 2018, dar în luna noiembrie eu mă voi prezenta la Curtea Europeană, la Guvern întâi, apoi la Curtea Europeană cu foaia de parcurs. Vă pot spune că între timp, în repetate rânduri, am vorbit la Curtea Europeană şi ştim ce avem de făcut şi ce trebuie făcut", a afirmat Tudorel Toader.

Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Cristina Enache, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că persoanele care pot beneficia de compensarea perioadei executate în condiţii necorespunzătoare conform Legii 169 vor fi puse în libertate, precizând că este "în lucru" o situaţie referitoare la numărul persoanelor care se încadrează în aceste prevederi.

"De mâine, legea trebuie pusă în aplicare şi aplicarea ei presupune acordarea acestei compensaţii, deci punerea în libertate. A fost transmis către Ministerul Justiţiei un proiect de ordin de ministru pentru stabilirea spaţiilor care vor fi declarate necorespunzătoare, pentru că această compensare se va face în baza acelor spaţii care au fost găsite necorespunzătoare condiţiilor de detenţie. S-a făcut o inventariere a spaţiilor şi MJ e responsabil să transmită către publicare ordinul de ministru prin care se stabilesc respectivele spaţii", a completat Cristina Enache.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.