Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ziua Culturii Naţionale: Daniela Nane va susţine recitaluri de poezie eminesciană în patru oraşe din ţară

Agerpres

Actriţa Daniela Nane va susţine recitaluri de poezie eminesciană în patru oraşe din ţară, alături de mai mulţi muzicieni şi artişti lirici, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, anunță Agerpres.

* Seria este deschisă vineri, la Biblioteca Naţională a României din Bucureşti, cu recitalul "Pianul cu poeme", susţinut împreună cu pianista Ioana Maria Lupaşcu.

La eveniment, denumit "Ziua Culturii la ea acasă", organizat împreună cu Teatrul Muzical Ambasadorii, vor participa, de asemenea, muzicianul Mihai - Ciprian Rogojan şi artiştii lirici Andreea Bucur (soprană), Camelia Cuzub (mezzosoprană), Octavian Ene (tenor), Silviu Mihăilă (bariton), Sergiu Neamţu (bas) şi Andrei Ştefan Racu (pian).

Repertoriul va cuprinde lucrări muzicale ale unor compozitori români, precum: George Enescu, Paul Constantinescu, Tiberiu Brediceanu, Gherase Dendrino şi Vasile Popovici.

"'Pianul cu poeme' conţine poezie românească din toate timpurile. Intrarea este liberă, aşa încât vă aşteptăm cu mult drag pe 13 ianuarie, la ora 18,00 la Biblioteca Naţională, chiar în aulă", a declarat Daniela Nane pentru AGERPRES.

* Următorul spectacol, "Călin (file din poveste)", va conţine doar versuri din Eminescu şi va fi susţinut de Daniela Nane împreună cu pianista Ioana Maria Lupaşcu la Sala Reduta din Braşov, sâmbătă, de la ora 18,00.

"Mie mi se pare cel mai frumos poem eminescian. Recitind Eminescu, când am ajuns la 'Călin (file din poveste)', mi-am dat seama că e o comoară acolo care ar trebui pusă în valoare aşa cum se cuvine. Ioana Maria Lupaşcu a ales piesele de pian care se potrivesc cel mai bine momentelor care să ilustreze foarte bine farmecul poeziei eminesciene, să acompanieze de fapt muzical sentimentele diverse şi intense pe care le descoperim în poemul eminescian", a spus actriţa.

* Apoi, la Filarmonica din Ploieşti, pe 15 ianuarie, chiar de Ziua Culturii Naţionale, de la ora 19,00, Daniela Nane şi pianista Ioana Maria Lupaşcu prezintă spectacolul "Ţara mea de dor", cu "poeme care sunt legate de dragostea de ţară, de dragostea de strămoşi, de onorarea sacrificiului strămoşilor pentru acest pământ".

"Conţine, evident, muzică de pian asortată cu unele dintre cele mai frumoase poezii, poeme care sunt legate de dragostea de ţară, de dragoste de strămoşi, de onorarea sacrificiului strămoşilor pentru acest pământ, pentru acest popor. Din Eminescu eu voi rosti 'Glosă', dar vor fi şi alte poezii foarte frumoase - Coşbuc, Eminescu, Goga şi aşa mai departe", a afirmat Daniela Nane.

* Ultimul spectacol din seria dedicată Zilei Culturii Naţionale va avea loc la Filarmonica din Râmnicu Vâlcea, luni, 16 ianuarie, tot de la ora 19,00.

"Va fi un concert de muzică clasică, pentru că şi Orchestra Filarmonicii din Râmnicu Vâlcea este implicată, cu doi solişti foarte bine cunoscuţi, este vorba despre percuţionistul Mihai - Ciprian Rogojan alături de Doru Todoruţ. Ei doi se numesc "2 Gents" adică "Two gentlemans" şi fac un concert cu piese clasice reorchestrate, iar ariile vor fi cântate de soprana Andreea Bucur. Contribuţia mea este dată de două poezii pe care le voi interpreta acompaniată de Mihai - Ciprian Rogojan la două instrumente de percuţie inedite", a mai spus actriţa Daniela Nane.

* Biblioteca Metropolitană Bucureşti, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Capitalei, organizează, luni, spectacolul de muzică şi poezie intitulat "Ce-ţi doresc eu ţie, dulce poezie". Evenimentul se va desfăşura la ora 15,00, la sediul central "Mihail Sadoveanu", str. Tache Ionescu, 4.

Amfitrionii spectacolului vor fi Ramona Ioana Mezei - manager BMB şi poetul Dan Mircea Cipariu. Actorii Monica Davidescu şi Ovidiu Cuncea vor susţine un recital din creaţiile eminesciene, iar interpreţii Daniela Ciociea - soprană şi Ştefan Cârstea - bas, acompaniaţi la pian de Cosmin Pătran, vor prezenta arii de operă şi de operetă din componistica românească.

Cu acest prilej. va avea loc şi o dezbatere având ca temă importanţa poeziei în cultura românească. Dr. Anabella - Gloria Niculescu - Gorpin, lector asociat la Universitatea din Bucureşti, va susţine prelegerea "Mihai Eminescu şi teatrul".

Elevi de la Liceul Teoretic "Mihail Sadoveanu" şi de la Colegiul Naţional "Spiru Haret" vor susţine şi ei recitaluri din creaţiile reprezentative pentru cultura românească.

Ziua Culturii Naţionale va fi marcată până pe 16 ianuarie şi în filialele BMB, prin ateliere de lectură şi expoziţii de carte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.