Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, sărbătorită la Bihor de peste 2.000 de etnici maghiari

iStock
ungaria steag

Peste 2.000 de orădeni etnici maghiari au participat marţi seară la alaiul cu torţe ce a încheiat festivităţile organizate de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni de UDMR, bisericile tradiţionale, organizaţiile de tineret, instituţiile culturale şi de învăţământ.

"Pentru noi, această sărbătoare înseamnă lupta pentru libertate. Suntem solidari cu cei care şi azi luptă pentru libertate. Faptul că noi putem să sărbătorim liber este un lucru foarte important şi sperăm să se încheie cât mai repede războiul din vecinătate, pentru ca şi dânşii să se poată bucura de propria libertate", a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele executiv al UDMR Bihor, deputatul Szabo Odon.

Ceremoniile au cuprins pe parcursul zilei depuneri de coroane, în Episcopia, în Biserica reformată din cartierul Rogerius, la mormântul eroului martir polonez Kazimir Rulikowski din Cimitirul Municipal Oradea, la bustul revoluţionarului român Nicolae Bălcescu şi la cel al poetului revoluţionar Petofi Sandor.

Festivităţile principale, cu cea mai mare participare, estimată de Szabo Odon la peste 2.000 de oameni, către 3.000 aproape, au avut loc de la ora 18,15, la statuia revoluţionarului paşoptist Szacsvai Imre.

Aici, programul a început cu intonarea imnului ungar de către orchestra Şcolii populare de artă Fr. Hubic şi a continuat cu cântece patriotice, după care prefectul Dumitru Ţiplea a transmis mesajul premierului Nicolae Ciucă iar consulul Ungariei de la Consulatul din Cluj-Napoca, Simon Elod, a citit mesajul premierului ungar Viktor Orban.

La ora 19, au început să se aprindă făcliile, iar sutele de persoane au format un alai cu torţe în urma husarilor şi a orchestrei pentru a se deplasa în faţa Teatrului de stat. Pe traseul central, circulaţia rutieră a fost oprită, pentru a oferi condiţiile adecvate, supravegheate de poliţişti.

"Marşul cu făclii s-a desfăşurat pe traseul statuia Szacsvai - Teatrul orădean, în amintirea celor 135 de ani de la denumirea Pieţei teatrului după numele episcopului Bémer László, care a fost unul dintre martirii paşoptişti, întemniţat şi a murit singur, ulterior adus în Oradea, care a luptat pentru libertate. A fost printre acei puţini oameni care au luptat până la final. Din acest motiv, decernăm premiile paşoptiştilor tineri", a afirmat Szabo Odon.

Festivitatea a continuat cu depunere de coroane la bustul scriitorului maghiar Szigligeti Ede, urmat de o gală de teatru, susţinută de actorii teatrului maghiar.

În cadrul acesteia, potrivit lui Szabo Odon, s-au decernat premiile tinerilor paşoptişti, ca în fiecare an. Cele trei premii s-au acordat unei organizaţii, unei iniţiative şi unei persoane: organizaţia de tineret Háló, a romano-catolicilor, formaţia de cântece religioase a Liceului reformat şi un tânăr din partea baptiştilor maghiari, care a făcut foarte mult pentru ca tinerii să se organizeze.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.