Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ziua Mondială a Cărții: în ce țări europene se citește cel mai mult - și în care cel mai puțin?

printrecarti.ro
carti

Ziua Mondială a Cărții UNESCO e fixată oficial pe 23 aprilie - ziua morții lui William Shakespeare, Miguel Cervantes și Inca Garcilaso de la Vega. Însă Regatul Unit și Irlanda și-au lansat propria Zi Mondială a Cărții, celebrată în prima zi de joi a lunii martie, relatează Euronews citat de Rador.

Chiar dacă azi nu e varianta globală a Zilei Mondiale a Cărții, ne-am gândit că e o ocazie bună să examinăm obiceiul cititului în Europa.

În Regatul Unit și Irlanda cititul de plăcere a ajuns la cel mai redus nivel de după 2005. Mai puțin de jumătate (47%) din copii de 9-18 ani citesc cărți. /.../

Care țări europene cheltuiesc cel mai mult pe cărți?

/.../ E Slovacia, și încă de departe. Slovacii cheltuiesc în medie anual 1,9% per capita pe cărți, ziare și hârtie de scris. Slovacia se menține de cinci ani în fruntea clasamentului și de fapt e într-un declin ușor de la maximul de 2,1%.

Cine e la coada listei? În poziția de neinvidiat a celor mai mici cheltuieli per capita pe literatură se află Cipru, cu numai 0,4%. Grecia, România, Bosnia și Herțegovina și Serbia nu prea au nici ele cu ce să se laude, toate cheltuind un jalnic 0,5% în 2021.

În care țări se acordă cel mai mult timp cititului?

/.../ Cifrele pentru întreaga Europă sunt cam vechi, întrucât sondajul „Harmonised European Time Use Surveys” nu se realizează decât o dată la 10 ani, iar datele pentru 2020 n-au fost încă publicate.

Avem totuși cifre rezultate din sondaje efectuate în 2008-2015 în 18 țări europene.

În fruntea listei la capitolul timp petrecut per zi citind se află Estonia. Un estonian oarecare cu vârstă între 20 și 74 de ani citește în medie 13 minute pe zi. Mai depășesc 10 minute pe zi și Finlanda, Polonia și Ungaria.

La coada clasamentului se situează Franța, cu numai două minute de citit pe zi. La un nivel inferior similar se mai află și România, Austria și Italia, cu o medie de cinci minute de citit pe zi. /.../

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.