Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ziua Mondială a Diabetului - 643 de milioane de persoane vor fi deja diagnosticate cu diabet la nivel mondial, în 2030

diabet

Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice anunţă, marţi, de Ziua Mondială a Diabetului, că prevalenţa bolii a crescut, iar ultimele estimări arată că, în 2030, 643 de milioane de persoane vor fi deja diagnosticate cu diabet la nivel mondial. În prezent, în România unul din 12 adulţi are diabet, specialiştii vorbind despre necesitatea prevenirii acestei boli care poate da complicaţii grave.

"În ultimii ani, numărul persoanelor cu diabet zaharat a crescut la nivel mondial. Prevalenţa acestei afecţiuni urmează un trend ascendent, estimându-se că în anul 2030, 643 de milioane de persoane vor fi deja diagnosticate cu diabet la nivel mondial, respectiv 67 de milioane de persoane, la nivel european. Estimările Federaţiei Internaţionale de Diabet pentru anul 2045 sunt şi mai sumbre, preconizând că numărul persoanelor cu diabet să depaşească 783 milioane, adică 12,2% din populatia globală, respectiv să atingă aproape 70 de milioane de persoane, reprezentând 10,2% din populaţia europeană", a declarat prof. dr. Gabriela Radulian, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice citată într-un comunicat de presă transmis marţi seară, potrivit news.ro.

Potrivit documentului citat, în lipsa diagnosticării precoce sau a respectării indicaţiilor de tratament şi a optimizării stilului de viaţă recomandat de specialist, diabetul zaharat determină o serie de complicaţii grave, precum: neuropatie, retinopatie, boală cronică renală, afecţiuni cardiovasculare.

”Conform ultimelor date, în România 1 din 12 adulţi are diabet, în timp ce media europeană este de 1 din 11 adulţi. Se estimează că una din două persoane nu ştie că are diabet. Mai mult, 7 din 10 români ajung la medic în stadii avansate ale bolii”, au mai transmis reprezentanţii Societăţii Române de Diabet.

Potrivit sursei citate, persoanele diagnosticate cu diabet zaharat trebuie să respecte întocmai tratamentele prescrise şi recomandările medicilor specialişti, pentru a evita apariţia unor complicaţii grave ale acestei patologii.

"Obiectivul OMS în acest an este de a evidenţia necesitatea unui acces echitabil la îngrijiri esenţiale, inclusiv prin conştientizarea modalităţilor prin care persoanele cu diabet pot reduce riscul de complicaţii şi de a menţiona, totodată, experienţele persoanelor cu toate formele de diabet pentru a-i ajuta pe cei afectaţi să ia măsuri, inclusiv de a căuta şi de a obţine îngrijirea necesară," a declarat dr. Caroline Clarinval, Şefa Biroului de ţară al OMS în România.

Radu Gănescu, preşedinte COPAC, crede că educaţia pentru sănătate este importantă.

"Sunt bucuros că putem să discutăm despre informare şi educare. Vorbim de boli, de tratamente, cum prevenim să nu fim pacienţi. Am uitat să-i dăm copilului câte un măr, dar îi dăm bani pentru energizante. Trebuie să investim mai mult în educaţia populaţiei. În România, programul Naţional de Diabet a cunoscut o îmbunătăţire reală, există pompele de insulină şi senzorii, dar tot mai sunt multe de făcut", a declarat Radu Gănescu, preşedinte COPAC.

"Diabetul are un cumul de factori de risc şi trebuie să educăm pacienţii asupra stilului de viaţă. Există dezinteres din partea populaţiei pentru examinările preventive şi trebuie să schimbăm acest lucru. Dar este nevoie şi de o educaţie a medicilor referitoare la modul în care îngrijim şi comunicăm cu pacienţii. Fii schimbarea pe care vrei s-o vezi în lume!", a declarat Dr. Daciana Toma, Coordonatorul Grupului de Lucru Diabet Zaharat, Nutriţie

Gabriela Radulian, preşedintele SRDNBM, anunţă demararea unei campanii de informare şi educare a populaţiei pe tema diabetului zaharat, realizată în parteneriat cu Antena 3 CNN şi intitulată: DIABET FĂRĂ COMPLICAŢII.

Începând cu data de 15 noiembrie, timp de 10 zile, vor fi difuzate 30 de materiale video, realizate cu participarea medicilor specialişti membri ai SRDNBM.

Materialele conţin informaţii şi sfaturi utile pentru persoanele cu diabet, cât şi pentru prevenirea şi diagnosticarea precoce a acestei patologii.

"O mare parte din populaţie ajunge la medic doar atunci când simte că are o problemă de sănătate. Dar, cum diabetul, de cele ai multe ori se instalează fără simptome, mulţi ajung să fie diagnosticaţi abia atunci când apar complicaţiile. SRDNBM a demarat această campanie pentru a determina populaţia să se prezinte la medic pentru controalele de rutină, pentru a realiza screeningul diabetuui zaharat, monitorizarea acestuia, astfel încât să se reducă riscul apariţiei complicaţiilor", a precizat Gabriela Radulian.

Începând cu anul 1991, ziua de 14 noiembrie este dedicată luptei împotriva diabetului zaharat, la iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Începând cu anul 2007, a devenit zi oficială a Naţiunilor Unite, prin adoptarea unei Rezoluţii a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite din decembrie 2006.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.