Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ziua Naţională a Culturii: Lamia Beligan sărbătoreşte şi 173 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu la Piatra Neamţ, cu un recital de poezie

libertatea.ro
ziua culturii nationale

Este un spectacol organizat de Centrul pentru Cultură şi Arte 'Carmen Saeculare' din Piatra Neamţ, în parteneriat cu Asociaţia ProValores, anunță Agerpres.

"În această aventură artistică voi fi însoţită de chitaristul Tudor Niculescu-Mizil şi de pictorul nemţean Gheorghe Pintilie, care propune publicului o selecţie din cele mai frumoase picturi ale sale. Va fi un spectacol frumos. Sper să fie un spectacol care să bucure publicul nemţean. Vom fi împreună pe scenă - el cu chitara, eu recitând. Va fi un recital între două coperţi eminesciene - voi începe cu Eminescu, voi sfârşi cu Eminescu, însoţită de muzica lui Tudor Niculescu, şi voi face un arc în timp între poezia lui Lucian Blaga şi cea a Anei Blandiana, doi reprezentanţi exponenţiali ai culturii române din secolul 20. Partea cea mai frumoasă este că vor fi recitate poezii ale lui Eminescu, multe poezii ale lui Eminescu, fără să se rostească de fapt niciun vers, pentru că Tudor Niculescu-Mizil le va interpreta la chitară, la chitară solo, şi cred că foarte mulţi dintre cei care ne vor privi le vor recunoaşte. Sunt compoziţii pe teme eminesciene destul de cunoscute", a afirmat Lamia Beligan pentru AGERPRES.

Ea a mărturisit că nu este de acord cu sărbătorirea într-o zi anume a culturii, deoarece Ziua Culturii Naţionale ar trebui să fie în fiecare zi.

"Eu am să spun ceva, un lucru pe care eu îl simt de mult şi într-un anume sens: eu nu sunt de acord cu o zi anume pentru sărbătorirea culturii. Ziua Culturii Naţionale ar trebui să fie în fiecare zi, fără serbări, fără marşuri, fără fotografii şi filmuleţe, cu oameni care sărbătoresc ceea ce de multe ori nu cunosc sau nu vor cunoaşte niciodată. Singura celebrare valabilă a culturii, după părerea mea, se face citind, ascultând muzică, privind tablouri, înţelegând mai ales, cântând, scriind, pictând, adică fiind creator sau iubitor de cultură. În rest, sunt numai forme fără fond. Poţi să sărbătoreşti cultura cunoscându-o, şi nu prin serbări populare", a subliniat actriţa.

Rugată să evidenţieze care ar fi punctele tari şi punctele slabe din cultură, Lamia Beligan a spus că, după părerea ei, "punctele tari ale culturii sunt atunci când cultura este cu adevărat cultură, când nu este un simulacru de cultură".

"Când e o cultură autentică şi profundă? Când ceea ce facem noi, fie că este pe scenă, fie că este în muzică, în orice formă de creaţie, este de bună calitate, este una care zideşte, care te duce în nişte zone mai înalte. Rezumând într-un cuvânt - cultura autentică. Cultura autentică este punctul forte, atunci când ar fi minunat ca teatrele televiziunile să livreze oamenilor mai multă cultură - şi cultură cu majuscule. Punctul slab este absenţa culturii, absenţa ei din ce în ce mai acută. Acum, fiindcă vorbim de Ziua Culturii Naţionale, mă întreb pe cine mai interesează sau câţi sunt cei care mai au dorinţa, interesul să vadă un recital de poezie, să ascultă muzică clasică. Cred că ni se livrează, mai ales de către televiziuni, dar nu numai, ni se livrează prea multe producţii de proastă calitate - vulgare, fără conţinut, foarte facile - şi prea puţine lucruri de calitate, sub deviza asta vrea publicul. Nu, tu poţi să formezi gustul publicului livrându-i lucru de calitate. Ideea că nu faci audienţă dacă livrezi cultură mi se pare periculoasă şi greşită", a mai spus Lamia Beligan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.