Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ziua Z pentru Sorin Blejnar: CAB dă verdictul în dosarul 'Motorina'

Sorin Blejnar

Sorin Blejnar, fostul șef ANAF, și soții Radu și Diana Nemeș, cunoscuți după ce au fost extrădați din America, unde se ascundeau într-un buncăr de lux, află astăzi dacă vor ajunge în spatele gratiilor pentru 15 ani, așa cum au cerut procurorii în dosarul ”Motorina”.

Procurorii au cerut marți, 10 mai, la ultimul termen din acest dosar, judecătorilor de la Curtea de Apel București condamnarea fostului președinte al ANAF Sorin Blejnar la 15 ani închisoare, în dosarul în care acesta este judecat alături de soții Radu și Diana Nemeș pentru complicitate la evaziune fiscală și constituirea unui grup infracțional organizat, scrie realitatea.net.

Sorin Blejnar și soții Radu și Diana Nemeș au fost trimiși în judecată de DNA în iulie 2014, prejudiciul în acest caz fiind de 56 milioane euro.

Potrivit DNA, în perioada 2011 — 2012, Radu și Diana Nemeș, George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, Mihai Buliga, Andrei Jugănaru, Dumitru Preda, Ioan Ovidiu Moldovan și Pavel Ghișe au constituit un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii de infracțiuni de evaziune fiscală prin sustragerea de la plata obligațiilor fiscale aferente unor tranzacții cu aproximativ 90.000 de tone de motorină comercializate sub aparența unor produse petroliere inferioare.

Grupul a fost sprijinit în diferite modalități de Codruț Marta și Sorin Blejnar.

Radu și Diana Nemeș, George Guliu, precum și SC Excella Real Grup SRL au ascuns sursa impozabilă corespunzătoare activităților reale pe care le desfășura societatea, au înregistrat în contabilitate și în declarațiile fiscale cheltuieli fictive referitoare la achiziții de țiței și au omis înregistrarea operațiunilor de comercializare a motorinei, în scopul de a se sustrage de la plata obligațiilor fiscale, prejudiciind bugetul de stat cu suma de 242.642.205 lei (aproximativ 56 milioane euro).

Dumitru Chirvăsitu, Radu Nemeș și SC Inkasso Jobs SRL au transferat prin tranzacții repetate suma totală de 13.212.000 dolari din sumele obținute din evaziune fiscală către un cont din Dubai controlat de Radu și Diana Nemeș, înregistrând ca justificare operațiuni fictive de consultanță, pentru a disimula originea ilicită a acestor sume.

Mecanismul evazionist presupunea importul de motorină în regim de antrepozit fiscal, fără plata accizelor, de către SC Inkasso Jobs SRL, care o revindea imediat către SC Excella Real Grup SRL.

În paralel, SC Excella Real Grup SRL achiziționa în mod fictiv țiței de la mai multe societăți fantomă și întocmea înscrisuri care atestau un proces industrial ce nu avea loc în realitate, în care motorina era amestecată cu țiței, obținându-se produse petroliere inferioare slab accizate. Aceste produse (combustibil lichid greu și combustibil lichid navo) erau vândute în mod fictiv către alte societăți fantomă, astfel încât producătorul se descărca scriptic de stocul de motorină.

În realitate, motorina era vândută direct de Excella Real Grup SRL către mai mulți distribuitori (Benz Oil SRL și Ana Oil SRL), în baza unor documente fictive care atestau ca furnizori un alt grup de societăți fantomă, astfel încât cumpărătorii să aibă o justificare scriptică a stocului.

Ulterior, motorina era distribuită către stații de carburant, iar sumele obținute erau transferate în conturile bancare ale societăților fantomă care aveau aparent rolul de furnizori inițiali ai circuitului, de unde erau retrase în numerar și erau împărțite între membrii grupului.

În acest mod, Excella Real Grup SRL a ascuns natura reală a activităților comerciale desfășurate, împiedicând stabilirea sursei impozabile, și nu a achitat acciza și taxa pe valoarea adăugată datorate pentru vânzarea cu motorină, ci o sumă mult mai mică aferentă operațiunilor cu combustibil lichid. Accizele de la plata cărora s-a sustras societatea sunt în cuantum de 131.360.917, iar TVA-ul în cuantum de 109.373.185 lei.

Totodată, prin înregistrarea de cheltuieli fictive de achiziție de țiței și transport corespunzător, a fost diminuat profitul și implicit impozitul datorat cu suma de 1.908.103 lei.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.