Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Zona de securitate' turcă din nordul Siriei, periculoasă pentru civili

Organizaţia neguvernamentală Human Rights Watch a denunţat miercuri "execuţii sumare" şi "exproprieri" comise în "zona de securitate" stabilită de Turcia în nordul Siriei pentru repatrierea refugiaţilor sirieni instalaţi pe teritoriul turc, potrivit AFP.

În urma ofensivei lansate la 9 octombrie, Turcia şi susţinătorii săi dintre rebelii sirieni au cucerit un teritoriu la frontieră în nordul Siriei, cu lungimea de 120 km şi lăţimea de 30 km, stabilind acolo de facto o "zonă de securitate" după ce i-au alungat pe combatanţii kurzi sirieni.

"Turcia ar trebui să ancheteze încălcările drepturilor omului, în numeroase cazuri potenţiale crime de război, comise în teritoriile aflate în prezent sub controlul său efectiv", a indicat HRW, detaliind abuzurile comise de rebelii sirieni, aliaţi ai Turciei.

"Executarea unor indivizi, jefuirea proprietăţilor, împiedicarea persoanelor strămutate să revină în casele lor sunt probe copleşitoare care arată de ce 'zona de securitate' propusă de Turcia nu va fi sigură", afirmă într-un comunicat Sarah Leah Whitson, directoare HRW pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Citește și: VIDEO Melania Trump a ajuns să fie HUIDUITĂ în oraşul insultat de soţul său

Obiectivul afişat de Ankara este de a repatria o parte din cei 3,6 milioane de refugiaţi sirieni primiţi de Turcia din 2011 până în prezent.

Teritoriul a fost cucerit în urma unei ofensive în care şi-au pierdut viaţa 150 de civili şi au fost strămutate 300.000 de persoane, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului OSDO.

Whitson acuză "grupurile pe care le utilizează Turcia pentru a administra teritoriul că comit ele însele abuzuri împotriva civililor şi discriminări pe baze etnice".

Organizaţia internaţională cu sediul la New York a indicat că militanţii pro-Ankara nu sunt în măsură să clarifice soarta lucrătorilor umanitari daţi dispăruţi în timp ce erau angajaţi în zonă.

Vineri, circa 70 de refugiaţi sirieni, între care femei şi copii, au traversat frontiera pentru a pătrunde pe teritoriul aflat sub control turc în nordul sirian, potrivit agenţiei de presă Anadolu.

Mai multe ONG acuză totuşi Turcia că trimite cu forţa de mai multe luni refugiaţi sirieni spre ţara lor aflată în război. În mai multe rânduri, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a asigurat cu privire la caracterul "voluntar" al revenirilor în Siria.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.