Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Ideologia răului' prinde putere, în Polonia: Judecătorii au anulat mai multe declaraţii de creare a unor 'zone libere de LGBT'

protest polonia

Tribunalul Suprem Administrativ polonez a confirmat miercuri sentinţele unor instanţe inferioare care au anulat declaraţiile mai multor municipalităţi poloneze de creare a unor ''zone libere de LGBT'', relatează agenţia EFE.

În urma respingerii prin această hotărâre a recursurilor înaintate de procuratura generală a Poloniei şi de o organizaţie catolică, nu mai există nicio cale de atac împotriva deciziilor judiciare care anulează rezoluţiile primăriilor din localităţile Serniki, Klwow, Istebna şi Osiek, toate din provincia Lublin, de a declara aceste oraşe ''zone libere de LGBT''.

Sentinţa închide astfel patru din cele nouă plângeri înaintate de biroul avocatului poporului, care a susţinut că respectivele administraţii locale ''au încălcat dreptul la respectarea vieţii private şi de familie, libertatea de exprimare şi interzicerea discriminării pe motive de orientare sexuală şi identitate de gen'', scrie agerpres.ro.

Circa 100 de municipalităţi poloneze s-au declarat începând din 2019 ''zone libere de LGBT'', subliniind că încearcă astfel să apere valorile tradiţionale în faţa ''ideologiei LGBT''.

În replică, Parlamentul European a declarat, simbolic, în martie 2021 toată Uniunea Europeană ca fiind o ''zonă de libertate LGBT'', iar Comisia Europeană a ameninţat că le va tăia fondurile europene acelor oraşe poloneze care s-au declarat ''zone libere de LGBT'', această dispută amplificând pe de altă parte conflictul dintre Varşovia şi Bruxelles pe tema statului de drept.

Ameninţarea venită din partea Comisiei Europene a determinat între timp unele dintre administraţiile locale poloneze să renunţe la demersul lor, dar altele şi-au menţinut declaraţiile, care însă au fost atacate în justiţie, unele dintre aceste declaraţii fiind anulate de instanţe regionale poloneze. Însă nouă dintre municipalităţile cărora le-au fost anulate astfel declaraţiile prin care se declară ''zone libere de LGBT'' au înaintat recurs, motiv pentru care biroul avocatului poporului a introdus acţiuni împotriva acestor administraţii, iar patru dintre ele au pierdut definitiv procesul prin verdictul anunţat miercuri.

Liderul partidului conservator polonez de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), Jaroslaw Kaczynski, a avertizat că ''ideologia LGBT'', pe care a descris-o drept o ''mişcare din import'', ''ameninţă identitatea noastră, naţiunea noastră, existenţa ei şi statul polonez''.

La rândul său, preşedintele polonez, Andrzej Duda, a descris ''ideologia LGBT'' drept o ''ideologie a răului'' şi a promis că va apăra copiii în faţa acesteia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.