Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zvonul unei alianţe cu ING a aruncat în aer preţul acţiunilor Commerzbank: cotaţiile cresc de la oră la oră

bursa

Acţiunile Commerzbank au crescut semnificativ joi după ce Bloomberg a anunţat că Germania este în negocieri cu Olanda pentru a explora o posibilă alianţă cu ING Groep NV, transmite Reuters, potrivit agerpres.ro.

Joi la prânz, acţiunile Commerzbank înregistrau un avans de 2,2%, după ce dimineaţă au urcat cu 4%.

Ministrul olandez de Finanţe, Wopke Hoekstra, şi adjunctul ministrului german de Finanţe, Joerg Kukies, au discutat despre unirea celor două grupuri bancare în mai, la Berlin, a anunţat Bloomberg, citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Citește și: Luptă acerbă la vârful PNL: Rareș Bogdan simte nevoia să aibă reflectoarele asupra lui.Un partid cu doi lideri înseamnă conflicte interne

Berlinul intenţionează ca sediul noii entităţi să fie în Germania. Statul deţine 15% din Commerzbank.

Reprezentanţii ING şi Commerzbank nu au dorit să comenteze informaţia.

Şi grupul bancar italian UniCredit şi-a exprimat interesul faţă de Commerzbank, a doua mare bancă din Germania, după ce acordul de fuziune Deutsche Bank - Commerzbank a eşuat în aprilie.

Există o logică "limitată" pentru fuziunile bancare transfrontaliere în Europa atât timp cât planul UE privind uniunea bancară este incomplet, a afirmat luni Ralph Hamers, şeful ING Groep NV, după informaţiile conform cărora banca olandeză ar fi interesată de achiziţionarea rivalei germane Commerzbank.

ING Groep NV, cel mai mare grup olandez de servicii financiare, este şi a treia mare bancă pe piaţa germană, după Deutsche Bank şi Commerzbank.

Citește și: PSD impune condiții! Cum ar putea accepta Pactul politic propus de Iohannis: Doar așa vom susține!

"Autorităţile competente pe plan naţional, în lipsa unei uniuni bancare, vor fi extrem de protectoare în privinţa capitalului şi a lichidităţilor din ţara respectivă", a explicat Ralph Hamers.

Acesta nu a dorit să confirme dacă ING este interesată de Commerzbank, care, luna trecută, a încheiat fără succes negocierile de fuziune cu Deutsche Bank.

Problema fuziunilor este văzută diferit de şefii marilor grupuri bancare europene. Directorul general al Credit Suisse, Tidjane Thiam, susţine că fuziunile nu sunt cel mai bun mod de a ajuta băncile europene, afectate de ratele negative ale dobânzilor. Şi directorul general al UBS, Sergio Ermotti, a afirmat luna trecută, după eşecul fuziunii dintre băncile germane Deutsche Bank şi Commerzbank, că procesul de consolidare în industria bancară europeană este inevitabil. Totuşi, Thiam susţine că nu vede niciuna din marile bănci elveţiene, UBS şi Credit Suisse, posibile ţinte de preluare.

Citește și: Rareș Bogdan iese la atac:’Demisionați,vă rog! Ce ziceți, aveți curaj?’

Hamers apreciază că fuziunile între băncile din aceeaşi ţară ar putea duce la reduceri de costuri, dar "consolidarea transfrontalieră nu ajută la obţinerea unui grad mărit de eficienţă a capitalului şi a lichidităţilor în actualul regim de reglementare din Europa".

În ţările sale de bază unde operează - Olanda, Belgia şi Luxemburg (Benelux) - ING şi-a redus în ultimii cinci ani costurile operaţionale anuale cu 4,4% şi a investit semnificativ în dezvoltarea aplicaţiilor mobile şi a tehnologiei care poate fi accesată uşor indiferent de ţară.

Citește și: Luptă acerbă la vârful PNL: Rareș Bogdan simte nevoia să aibă reflectoarele asupra lui.Un partid cu doi lideri înseamnă conflicte interne

După Olanda, Germania este a doua mare piaţă pentru ING unde activează sub marca ING-Diba. În prezent, ING are o capitalizare bursieră de 47 miliarde euro, de aproape cinci ori mai mare decât cea a Commerzbank (9,6 miliarde euro). Succesul unei eventuale preluări a Commerzbank depinde de Guvernul german, care deţine 15% din acţiunile Commerzbank, o moştenire a pachetului de salvare oferit de Berlin în perioada crizei financiare.

În aprilie, directorul ING Groep, Ralph Hamers, le-a spus acţionarilor că banca este gata să ia în considerare o achiziţie transfrontalieră, dacă vor fi îndeplinite anumite condiţii. Declaraţia sa a venit după ce revista germană Manager Magazin a publicat un articol conform căruia ING Groep a contactat grupul bancar german Commerzbank în vederea unei posibile fuziuni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.