Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acuzat în România că nu are Bacul, Funeriu publică invenţii în revista Nature

funeriu bun

Folosind motoare moleculare (pentru care s-a obţinut premiul Nobel în chimie în 2016) şi o metodă originală de a le conecta, o echipă de cercetători din Franţa a publicat, într-un studiu în care fostul ministru Daniel Funeriu este colaborator, cea mai mică cutie de viteze realizată vreodată în lume. Studiul a fost publicat în prestigioasă revista Nature nanotechnology. Pe vremea când era ministru al Educaţiei, Funeriu a fost acuzat că nu ar avea bacalaureatul, pe baza unor documente falsificate.

Vezi şi: Un nou front în USR: INTERZIS la Marşul pentru Viaţă (surse)

Cercetători din cadrul Institutului CNRS Charles Sadron, sub conducerea lui Nicolas Giuseppone, profesor la Universitatea din Strasbourg, în colaborare cu Laboratorul de matematică d'Orsay (CNRS/Universitatea Paris-Sud), au dezvoltat maşini moleculare mai complexe capabile să funcţioneze în ambele direcţii, se arată într-un comunicat al CNRS, Centre Naţional de la Recherche Scientifique din Franţa. Studiul a fost publicat în ediţia din 20 martie 2017 a revistei Nature Nanotechnology, potrivit HotNews.

Potrivit sursei citate, invenţia cerceatatorilor din Franţa poate duce la utilizarea practică a descoperirilor pentru care a fost acordat premiul Nobel pentru chimie din 2016: pot fi imaginate materiale inteligente care îşi schimbă forma şi volumul în funcţie de stimuli exteriori, precum şi utilizări în medicină.

Realizarea studiului a fost susţinută financiar de European Research Council şi Agence Naţionale pour la Recherche.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.