Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

AIEA reafirmă faptul că Teheranul își respectă angajamentele din acordul nuclear din 2015

iran, sua

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Yukiya Amano, i-a reconfirmat joi la New York ambasadoarei americane la ONU, Nikki Haley, că Teheranul îşi respectă angajamentele din acordul privind programul nuclear iranian încheiat cu marile puteri în 2015, relatează AFP, conform agerpres.ro.

Este vorba de cea de-a doua întâlnire dintre cei doi responsabili, precedenta având loc la Viena la sfârşitul lunii august, în cursul vizitei la sediul AIEA a diplomatei americane, care se ocupă din partea ţării sale de dosarul nuclear iranian. 

De la această deplasare, preşedintele american Donald Trump a decis în octombrie, la sfatul lui Nikki Haley, ''să nu certifice'' faptul că Iranul îşi respectă angajamentele şi să trimită dosarul în Congresul SUA pentru a decide o eventuală reluare a sancţiunilor americane împotriva Teheranului. 

AFP aminteşte că semnatarii acordului au procedat, în schimbul unor garanţii privind caracterul unic civil al programului nuclear iranian, la ridicarea treptată a sancţiunilor lor internaţionale împotriva Teheranului. 

În cursul întâlnirii lor, cei doi responsabili ''au discutat despre aplicarea şi supravegherea'' angajamentelor Teheranului din acordul încheiat cu cele şase mari puteri - SUA, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania, a precizat AIEA. 

Yukiya Amano i-a reiterat interlocutoarei sale americane că acordul reprezintă ''un aport considerabil pentru verificarea nucleară şi că angajamentele iraniene sunt respectate'', potrivit sursei. 

''Până în prezent, AIEA a avut acces la toate obiectivele pe care le-a vizitat în ţară'', i-a dat asigurări, de asemenea, Yukiya Amano diplomatei americane, a precizat AIEA. La sfârşitul lunii august, dna Haley cerea efectuarea mai multor controale în Iran, considerându-le insuficiente. 

''Inspectorii AIEA vor continua să-şi facă treaba în mod efectiv şi imparţial'', a insistat directorul general al agenţiei ONU. 

Yukiya Amano întreprinde un turneu în SUA. El s-a întâlnit în Congresul american cu mai mulţi parlamentari şi vineri va rosti o alocuţiune în faţa Adunării Generale a ONU.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.