Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Biserica Reformată din România, despre refugiaţi: 'Este o ruşine ce se întâmplă'

refugiati

Valul de refugiaţi care se "revarsă" în Europa a generat o adevărată criză umanitară şi geopolitică. Dezbaterea pro şi contra refugiaţi s-a existins şi în România. Efortul financiar pentru susţinerea refugiaţilor şi un aşa-zis pericol al islamizării Europei sunt principalele temeri.

STIRIPESURSE.RO a solicitat reacţii din partea principalelor culte religioase din România. Liderii religioşi au fost chestionaţi cu privire la atitudinea cultelor faţă de refugiaţi, modul în care sunt sfătuiţi credincioşii să reacţioneze şi eventualele pericole care izvorăsc din actuala criză a refugiaţilor.

Vezi şi: Biserica Ortodoxă Română, prima reacţie la criza refugiaţilor

Biserica Reformată din România, prin vocea episcopului Kato Bela, critică atitudinea politicienilor europeni şi îşi îndeamnă enoriaşii să arate compasiune faţă de refugiaţi. Credincioşii reformaţi din România, în majoritate etnici maghiari, reprezintă 3,2% din totalul populaţiei, potrivit recensământului din 2011.

"Este o ruşine ce se întâmplă astăzi. Dacă Europa vrea să primească refugiaţi, la graniţa pe unde intră în Europa ar trebui să stea vagoane sau maşini şi să aducă refugiaţii. De ce să treacă în acest fel prin Europa aceşti oameni? E o ruşine ce se întâmplă. Noi nici nu ştim ce fac politicienii. Este o ruşine pentru noi, pentru europeni, ce se întâmplă acum", a declarat episcopul Kato Bela.

Vezi şi: Biserica Romano-Catolică din România, anunţ despre criza refugiaţilor

Potrivit liderului Bisericii Reformate, principalii responsabili pentru această criză sunt cei care au provocat sau au lăsat să se întâmple conflictele din ţările arabe. "Acum nimeni nu poate să controleze situaţia şi, pentru asta, oamenii, disperaţi, trebuie să fugă, să meargă undeva. Dar, fără control, este un dezastru", a mai precizat episcopul. Acesta este de părere că deocamndată nu există riscul unei islamizări a Europei, dar "dacă 200 de milioane de musulmani vor să intre în Europa, atunci putem să vorbim şi despre asta".

Episcopul Kato Bela îi îndeamnă pe credincioşii reformaţi să arate compasiune faţă de refugiaţi şi anunţă că Biserica Reformată se va implica, în caz de nevoie, pentru a găsi soluţii, "împreună cu societatea". "Dacă i-ai lăsat să intre, atunci ai nişte obligaţii. Ce s-a întâmplat în Austria (refugiaţii morţi într-un camion - n.r.) este inuman, necreştin şi niciun om nu poate să îngăduie să se întâmple aşa ceva", a mai declarat liderul Bisericii Reformate din România.

Vezi şi: Preşedintele Uniunii Bisericilor Baptiste din România: Criza refugiaţilor - o oportunitate

Vezi şi: Lider al Cultului Penticostal: Refugiaţii din Siria, ca românii înainte de '89

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.