Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cazul Familiei Bodnariu ia amploare: România să atace Norvegia la CEDO!

bodnariu

Senatorii Titus Corlățean (Grupul Parlamentar PSD) și Ben-Oni Ardelean (Grupul Parlamentar PNL) au inițiat și depus, miercuri 22 decembrie 2015, la Senatul României o interpelare adresată Primului-ministru Dacian Cioloș, ministrului afacerilor externe, Lazăr Comănescu și ministrului muncii, familiei,protecției sociale și persoanelor vârstnice, Claudia-Ana Costea, în legătură cu situația familiei Marius și Ruth Bodnariu din Norvegia (vezi mai jos).

Vezi și: Cazul românilor lăsaţi fără copii de statul norvegian: Cum acţionează Ministerul de Externe

În esență, senatorii menționați solicită Guvernului României intreprinderea unor demersuri politico-diplomatice de urgență pe relația cu Guvernul norvegian pentru facilitarea reîntregirii cât mai curând posibil a familiei Bodnariu cu cei cinci copii minori care le-au fost luați în cursul lunii noiembrie de instituția norvegiană de protecția copilului (Barnevernet) printr-o interpretare considerată abuzivă a principiului “interesul superior al copilului”  și printr-o serie de acțiuni disproporționate față de situația reală din familie. Senatorii menționați solicită Guvernului României să ia în considerare inclusiv o posibilă plângere interstatală împotriva Norvegiei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului fundamentată pe dispozițiile pertinente ale Conventiei Europene a Drepturilor Omului.

Interpelarea menționată a beneficiat, fapt fără precedent pentru acest tip de instrument parlamentar, de susținerea a 102 semnături apartinând senatorilor din toate grupurile parlamentare (PSD, PNL, ALDE, UDMR).

Vezi și: Protestul din fata Ambasadei Norvegiei la Bucuresti

*****

INTERPELARE

Adresată : Domnului Dacian Cioloș - Prim-ministru

Domnului Lazăr Comănescu - Ministrul Afacerilor Externe

Doamnei Claudia-Ana Costea -  Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale si Persoanelor Vârstnice

De către :

Domnul Titus Corlățean, Circumscripția electorală nr.42, Colegiul nr.1,          București, Grup Parlamentar PSD

Domnul Ben-Oni Ardelean, Circumscripția electorală nr.37, Colegiul nr.1,Timiș    Grup Parlamentar PNL

-   Grup Parlamentar PSD (Anexa nr.1)

-   Grup Parlamentar PNL (Anexa nr.2)

-   Grup Parlamentar Liberal Conservator (Anexa nr.3)

-   Grup Parlamentar UDMR (Completare la Anexa nr.2)

OBIECTUL INTERPELĂRII: Demersurile Guvernului României pentru susținerea      familiei Bodnariu

Domnule Prim-ministru,

Doamnă/Domnule ministru,

Opinia publică românească a fost informată în legătură cu situația dramatică în care se află în prezent familia Bodnariu Marius (cetățean român) și Ruth (cetățean norvegian), cu domiciliul actual în Norvegia, în condițiile separării lor la 16 și 17 noiembrie 2015 de cei 5 copii minori (2 fete și 3 băieți), între care și un sugar în vârstă de trei luni, de către instituția norvegiană de protecție a copilului – Barnevernet și agenți ai poliției norvegiene. În cursul zilei de  16 noiembrie a.c. parinții au fost de altfel reținuți și interogați de poliție timp de mai multe ore, fiind ulterior eliberați, în condițiile în care s-a considerat că nu sunt persoane violente sau periculoase.

Acțiunea Barnevernet a fost generată de o semnalare a preocupării (“concern”) exprimată de directoarea școlii unora dintre copiii familiei Bodnariu, care ar fi calificat familia respectivă ca adoptând un stil de viață creștin radical, care are drept consecință indoctrinarea copiilor. S-a semnalat, cu titlu de exemplu, faptul că una dintre fetițe ar fi cântat la școală un cântec creștin. În fapt, instituția norvegiană menționată ar fi concluzionat și aspura unei conduite abuzive a parinților asupra copiilor.

Din toate datele disponibile, dar și din miile de precedente înregistrate în ultimii ani în special în cazul familiilor de straini stabilite în Norvegia, este vorba de o interpretare abuzivă a principiului ”interesul superior al copilului” și respectiv de acțiuni disproporționate și condamnabile ale instituției norvegiene Barnevernet. Sunt cunoscute de altfel reacțiile anterioare la nivel înalt ale unor responsabili politici din state de cetățenie ale familiilor dezmembrate în mod abuziv, așa cum este cazul reacției publice exprimate de președintele Republicii Cehe.

Avand în vedere că atât tatăl, Marius Bodnariu, cât și cei 5 copii minori sunt deținători ai cetățeniei române, cât și faptul că dreptul la respectarea vieții private și de familie (art. 8), libertatea de conștiință și de religie (art. 9) și interzicerea discriminării (art. 14) sunt garantate de Convenția Europeană a Drepturilor Omului, instrument care a fost ratificat de Norvegia, vă solicităm să aveți amabilitatea de a ne indica cât mai rapid posibil ce măsuri și acțiuni urgente intenționați să adoptați pe relația cu statul norvegian, pentru a facilita reunificarea familiei Bodnariu cât mai rapid posibil.

Totodată, dacă situația o va impune, vă rugăm să ne precizați dacă Guvernul României intenționează să-și asume obligațiile care decurg din Constituția României față de propriii cetățeni, inclusiv prin intermediul unei posibile plângeri interstatale impotriva Norvegiei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, fundamentată pe art.33 al Convenției Europene a Drepturilor Omului.

Vezi și: Au recitat o poezie de la Biserică şi le-au luat copiii: Drama trăită de un român în Norvegia / FOTO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.