Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine este denunțătorul Boeru și cum a ajuns să obțină un contract cu ajutorul lui Tăriceanu

caracatita

Numele lui Călin Popescu Tăriceanu apare în dosarul cumnatului lui Victor Ponta, Iulian HERȚANU, drept cel care a intervenit pentru ca omul de afaceri Gheorghe Boeru să câștige licitația pentru consultanța unui mare proiect finanțat de UE de reabilitare a canalizării din mai multe localități prahovene, în valoare de 200 de milioane de euro, relatează România Liberă.

Boeru ar fi cel care l-a denunțat pe primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, audiat acum la DNA Ploiești, unde se instrumentează dosarul cumnatului lui Ponta.

In interceptările  din acest dosar mai apare, pe lângă Tăriceanu, și numele lui Victor Ponta ca supervizor al împărțirii celor nouă contracte din cadrul marelui proiect de 200 de milioane de euro.

Până în acest moment au fost inculpați Iulian Herțanu, cumnatul lui Victor Ponta, Mircea Cosma, președintele PSD al CJ Prahova, Adrian Semcu, vicepreședintele PNL al CJ Prahova, Sebastian Ghiță, deputat PSD, Vlad Cosma, deputat PSD, oamenii  de afaceri Gheorghe Boeru Vladimir Ciorbă, fostul consilier Mihail Coman, Dumitru Pantea, fost director general al SC HIDRO Prahova, societate cu capital de stat care trebuia să administreze  cele 200 de milioane de euro, defalcat pe nouă contracte, și să organizeze licitații internaționale.

Conform procurorilor, faptele au fost săvârșite între anii 2011-2015, iar majoritatea celor inculpați sunt acuzați și de constituire de grup infracțional organizat pentru a-si adjudeca fraudulos  contracte de lucrări finantate preponderent din fonduri europene.

Ultimii pe lista urmăriților penal sunt primarul Sectorului 1 al Capitalei, Andrei Chiliman și apropiații acestuia, Vlad Moisescu și Ioana Costescu, ridicați joi și duși la DNA Ploiești pentru audieri.

Liberalii ( unii dintre ei foști liberali) inculpați în dosar au picat în urma unor denunțuri făcute pe principiul dominoului. Cel care a furnizat acte pentru urmărirea penală a lui Andrei Chiliman, Vlad Moisescu, Ioana Costescu ar fi fost omul de afaceri Gheorghe Boeru, apropiat de Tăriceanu, spun surse judiciare

Fragment din referatul  DNA. În ce context apare numele lui TĂRICEANU în dosarul cumnatului premierului

"Boeru Gheorghe este trimisul special al lui Călin Popescu Tăriceanu şi acesta din urmă fiind prieten bun cu Semcu Adrian ( la acea dată, vicepreședintele CJ Prahova, membru PNL- n. n.). Semcu Adrian a afirmat căBoeru Gheorghe are susţinerea necesară şi acces la factorii de decizie şi trebuie să se ocupe de managementul proiectului  ( de 200 de milioane de euro -nn) cu finanţare europeană ce urma să se deruleze în judeţul Prahova şi care viza realizarea instalaţiei de canalizare. Acest lucru se impunea tocmai pentru a nu exista blocaje în acordarea finanţării şi implementarea proiectului".

Vicepreședintele CJ Prahova, Adrian Semcu, l-a sprijinit, la ordinul lui Tăriceanu, pe omul de afaceri Gheorghe Boeru (Semcu nici nu-l cunoștea, iar în interceptări îi stâlcea numele și firma la care Boeru  era patron) să câștige licitația de consultanță pentru marele proiect de 200 de milioane de euro. În acest sens, Semcu  l-a pus pe Dumitru Pantea, directorul general de atunci SC HIDRO Prahova, să scrie caietul de sarcini după dictarea lui Boeru, pentru ca acesta să câștige licitația pentru consultanța proiectului  prin firma Romair Consulting, în consorțiu cu alte două firme.

Citește și: Soțul Simonei Pătruleasa, declarații la DNA în dosarul Andrei Chiliman: Ce le-a spus procurorilor

În referatul procurorilor, se mai susține că:

n acest sens, SEMCU ADRIAN – EMANUIL, prin intermediul celor două persoane arătate, l-a susţinut pe BOERU GHEORGHE, pe parcursul derulării procedurilor de achiziție, până la stabilirea finală a câștigătorului, anterior iniţierii procedurilor de evaluare a ofertelor (prin determinarea furnizării unor date tehnice necesare adaptării documentaţiei și adaptarea acesteia pentru caștigarea contractului de achiziție publică), în timpul derulării procedurilor de atribuire a contractului (prin determinarea desemnării unor persoane obediente în comisia de evaluare a ofertelor), precum şi ulterior, după stabilirea câștigătorului până la momentul soluționării definitive a contestațiilor și acțiunilor în instanță ( prin creearea posibilității pentru S.C.ROMAIR CONSULTING S.R.L. de a gestiona răspunsurile la căile de atac formulate de către participanții la licitație nemulțumiți, precum și prin intervenţii la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor – CNSC și la Curtea de Apel Ploiești , pentru a menţine decizia de atribuire a contractului către SC ROMAIR CONSULTING SRL)".

Citește și: Bogdan Piţigoi, fost director în Primăria condusă de Andrei Chiliman, a turnat tot la DNA

Cum se aranja câștgarea licitației

Cert este - spun procurorii -  faptul că SC ROMAIR CONSULTING SRL Bucureşti a câştigat licitația datorită relaţiei pe care Semcu Adrian o avea cu directorul SC HIDRO PRAHOVA SA – Pantea Dumitru.

În schimbul susţinerii acordate, Boeru Gheorghe urma să remită suma de 200.000 euro lui Semcu Adrian. din această sumă au fost remişi 100.000 euro, urmând ca diferenţa să fie plătită pe parcursul derulării contractului.

După câştigarea contractului de consultanţă de către SC ROMAIR CONSULTING SRL Bucureşti, au început discuţiile în mediul politic cu privire la cine urma să câştige contractele de lucrări de construcţie în cadrul proiectului, astfel încât factorii politici să beneficieze de un comision în medie de 10% din valoarea fiecărui contract de lucrări, suma care putea fi câştigată în modalitatea arătată fiind de aproximativ 12.000.000 euro.

Discuţiile s-au purtat, între Semcu Adrian – din partea PNL şi o persoană foarte importantă din interiorul PSD Prahova care pe parcurs şi-a exercitat influenţa prin intermediul lui Darius Meşca, Ghioc Ciprian şi membrii familiei Cosma.

Caietele de sarcini urmau să fie şi au fost ulterior adaptate, astfel încât procedurile să fie câştigate de către societăţile agreate. Menţionez că parte a înţelegerii a fost şi Boeru Gheorghe, care trebuia să se ocupe de întocmirea caietelor de sarcini.

Cum s-au împărțit  contractele între grupurile PSD și PNL

Administrarea proiectului cu finanțare europeană de reabilitare a canalizării în județul Prahova revenea  CJ Prahova, dominat de PSD și PNL, prin societatea HIDRO Prahova.

PSD, prin consorțiul format din SC Grossman Engineering, administrat de Iulian Herțanu, cumnatul lui Victor Ponta, și Euro Construct Trading 98, a câștigat contractul de reabilitare și modernizare a canalizării orasului Comarnic.
PNL, la ordinul lui Tăriceanu, care l-a impus pe omul de afaceri Constantin BOERU, prin vicepreședintele CJ Adrian Semcu și alți liberali,  a câștigat consultanța pe întregul proiect de 200 de milioane de euro cu firma  Romair Consulting, aflat în consorțiu (condiție impusă de UE) cu alte două firme.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.