Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum recunoști meningita

bacterii virus boala

Despre cauzele meningitei, modul de transmitere şi de manifestare, vorbeste dr. Gheorghe Enache, medic primar boli infecţioase, de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Victor Babeş”, citat de Adevarul.

În funcţie de cauză, meningita  poate fi de două tipuri:

Meningita virală - Deşi debutează brusc şi foarte zgomotos, cu stare generală alterată, dureri puternice de cap, febră de peste 40 de grade Celsius, vărsături, fotofobie, evoluţia este favorabilă în majoritatea cazurilor, ne asigură dr. Enache. Meningita virală poate fi tratată şi vindecată.

Meningita bacteriană - Este cea mai gravă formă şi poate fi cauză de bacterii, cele mai frecvente fiind meningococul, pneumococul, streptococul din grupul B, listeria. Meningococul şi pneumococul pot fi localizaţi la nivelul nasului, fără a provoca afecţiuni. Este cazul aşa-numiţilor purtători sănătoşi. Aceştia pot însă transmite boala, iar persoanele sensibile se pot îmbolnăvi de meningită.

Dr. Enache atrage atenţia că „în cazul în care se depistează un copil cu meningococ în nas, atunci toţi cei care intră în contact cu aceştia trebuie să facă investigaţii, respectiv exudat faringian şi nazal, şi tratament”.

Infecţia cu meningococ este cea mai agresivă, iar când meningococul ajunge în sânge apare meningococemia sau septicemia cu meningococ. Boala are o evoluţie fulminantă, iar decesul este iminent în majoritatea cazurilor. Semnul caracteristic al meningococemiei este erupţia purpurică (roşu intens), care evoluează foarte rapid. Meningococii se transmit de la omul bolnav la cel sănătos pe cale aerogenă, prin aeropicături de secreţii nazale sau salivă (tuse, strănut, vorbire).

Simptomele meningitei

Dureri de cap, Febră între 40 şi 41 de grade Celsius, frisoane, Redoare de ceafă (gât înţepenit), Vărsături în jet, Fotofobie (disconfort la lumină), Erupţie cutanată

„Orice copil care are dureri de cap şi vărsături repetate trebuie prezentat la medic pentru consult de specialitate”, recomandă dr. Gheorghe Enache.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.