Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DEZVĂLUIRI din rândul magistraților: Ne temem

judecator (1)

Gabriela Baltag, preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România, a declarat că noile coduri penale sunt un eşec, din cauza dispoziţiilor care se bat cap în cap, adăugând că magistraţii au ajuns să aibă temeri că discuţiile lor sunt interceptate.

Citește și: Traian Băsescu a scăpat de un dosar penal

"Codurile acestea de care s-au agăţat unii la început, trâmbiţând că au făcut o reformă nemaipomenită, sunt un eşec, în mare parte. Cele din materia penală, nu mai spunem. Curtea Constituţională nu cred că mai are mult şi putem să spunem că le putem băga în sertar, că nu mai avem pe materie penală, ce să mai fie în regulă?", a spus Baltag.

Citește și: CUTREMURĂTOR Fiica cea mare a lui Corneliu Vadim Tudor spune lucruri șocante

Baltag a acuzat existenţa unor prevederi care se bat cap în cap, punându-i astfel în dificultate pe judecători.

"Judecătorii au ajuns să facă legea, să o înţeleagă ca să o poată aplica. (...) Îi văd pe colegii mei de la penal că nu ştiu cum să se descurce cu o dispoziţie sau cu alta, se bat cap în cap. Au încercat cumva să repare ceea ce nu a fost în regulă. Judecătorul nu trebuie să facă lege, el trebuie să o aplice", a mai spus Gabriela Baltag.

Citește și: Ce nu s-a văzut la televizor: Cum și-a bătut joc Victor Ponta de Liviu Dragnea / VIDEO

Preşedintele Asociaţiei Magistraţilor a mai afirmat că există probleme reale în interiorul sistemului de justiţie şi că foarte mulţi colegi se tem să poarte discuţii de principiu pentru că cineva ar putea asculta discuţiile şi acestea ar putea fi interpretate.

Citește și: ADEVĂRATUL motiv pentru care Sorin Oprescu nu a fost eliberat

"Am ajuns ca în interiorul sistemului să ne temem să privim sau să răspundem. Nu e cazul meu, dar se întâmplă cu foarte mulţi dintre colegi, să răspundem la un salut venit din partea unui domn avocat, al unei doamne avocat, foşti colegi, poate uneori de-ai noştri de facultate, să ne temem să purtăm o discuţie de principiu cu un coleg procuror pentru că, Doamne fereşte ce s-ar putea întâmpla, nu ştim cine ne-ar asculta sau dacă ne ascultă cineva şi ar putea interpreta altfel", a spus Baltag.

Citește și: DNA a vrut să-l fileze pe Sorin Oprescu și la Viena: Ce s-a întâmplat cu procurorii

Judecătoarea Gabriela Baltag a mai spus că la începutul anilor '90 legile, deşi erau mai simple, puteau să rezolve toate problemele pe care actuala legislaţie nu le soluţionează.

"Vă spun cu sinceritate că mă uit pe actele normative de la începutul anilor '90 şi parcă sunt făcute în alţi parametri, sunt altfel. Deşi nu sunt atât de ample, atât de stufoase, rezolvă toate problemele pe care nu le pot rezolva astăzi legile de sute de articole, de mii de articole. Cum e posibil, cum s-a ajuns aici? Nu ştim nici noi", a mai spus Baltag.

Citește și: Întrebare de 1.000 de puncte de la Radu Tudor pentru Laura Codruța Kovesi

Referitor la schimbările legislative necesare, judecătoarea a spus că există opoziţie din partea oamenilor din sistem, deşi există mai multe iniţiative legislative în Parlament.

Gabriela Baltag este de părere că proiectele de lege care ajung în Parlament "nu trebuie interpretate, că sunt legate de o situaţie anume sau de alta, sunt necesare", în condiţiile în care actualele coduri sunt neclare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.