Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DNA detonează BOMBA: Șeful ANAF și adjunctul său, implicați în dosarul de corupție al lui Govor

anaf

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare Mircea Govor a acţionat în sensul de a obţine sprijin politic în realizarea intereselor sale, dar şi pe lângă preşedintele şi vicepreşedintele ANAF, fiind interesat de deţinerea controlului asupra activităţii instituţiei Finanţelor pe plan local.

Informaţia apare în referatul DNA înaintat Instanţei Supreme cu propunerea de arestare preventivă a lui Mircea Govor, reţinut miercuri pentru mai multe fapte de şantaj şi folosirea influenţei de către o persoană care deţine o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Citește și: CCR dă lovitura decisivă: A declarat neconstituțional ”articolul Satanei” din CPC

El este acuzat că, în anul 2013, după adoptarea actelor normative privind măsurile pentru îmbunătăţirea şi reorganizarea activităţii ANAF, a făcut demersuri, folosindu-se de influenţa şi autoritatea funcţiilor deţinute, pentru a obţine numirea, detaşarea, împuternicirea sau menţinerea în funcţii de conducere sau de execuţie în cadrul nou înfiinţatei AJFP Satu Mare a unor persoane obediente lui ori intereselor de partid.

"În acest context, dat fiind interesul manifestat în deţinerea controlului asupra activităţii instituţiei Finanţelor şi de către partidul din coaliţia aflată la putere în acel moment (...), Mircea Govor a acţionat în sensul de a obţine sprijin politic în realizarea intereselor sale. Astfel, în perioada august - octombrie 2013, Govor a cerut sprijin numiţilor (...) şi (...), (...), în sensul de a controla deciziile persoanelor implicate în reorganizarea ANAF, pentru impunerea persoanelor agreate în funcţiile de interes din AJFP Satu Mare. În acelaşi timp, Govor a acţionat în acelaşi scop şi în mod direct sau prin intermediul numitului (...) pe lângă (...) şi (...), preşedintele, respectiv vicepreşedintele ANAF, dar şi pe lângă directorul general al DGFP Cluj - (...), aceştia având atribuţii de serviciu pe linia nominalizării/delegării/împuternicirii persoanelor cu funcţii de conducere în cadrul structurilor teritoriale subordonate", susţin procurorii.

Citește și: Liviu Dragnea, declarații după audierea la DNA: Îmi pare rău

DNA arată că, în urma acestor acţiuni, Mircea Govor a reuşit impunerea provizorie pe funcţia de şef al AJFP Satu Mare a unei persoane cu care se afla în relaţii de prietenie şi chiar de rudenie prin alianţă.

"Astfel, se poate observa că singurul criteriu avut în vedere la distribuirea unor astfel de posturi îl reprezintă cel politic, toate posturile urmând a fi ocupate de persoane ce provin ori sunt sprijinite de partidele (...) şi (...). (...) Mai mult, Govor, în urma demersurilor efectuate, a reuşit delegarea pe funcţia de şef Birou Colectare şi Executare Silită Persoane Juridice din AJFP Satu Mare a numitului (...), persoană cu care se află în relaţii de rudenie prin alianţă (...) şi prin intermediul căruia avea controlul asupra modului în care se efectua executarea silită a persoanelor juridice, întrucât parte din societăţile comerciale controlate de către vicepreşedintele CJ Satu Mare se află în stare de insolvenţă sau faliment, fiind impuse cu sume mari, reprezentând datorii la bugetul de stat", se mai spune în document.

DNA menţionează că Mircea Govor a manifestat interes pentru deţinerea controlului acestui segment de activitate din AJFP Satu Mare şi pentru monitorizarea modului în care erau selectaţi practicienii în insolvenţă la nivelul instituţiei Finanţelor.

De asemenea, anchetatorii au constatat că vicepreşedintele CJ a procedat în aceeaşi manieră şi pentru readucerea pe o funcţie de execuţie sau chiar de conducere a unei persoane, fost şef al Gărzii Financiare Secţia Satu Mare, cunoscut cu probleme de integritate şi care nu a promovat examenul pentru ocuparea unei funcţii în cadrul structurii de antifraudă fiscală.

"Cu toate diligenţele depuse pe lângă decidenţi din mediul politic, dar şi din cadrul structurii de specialitate, (...) nu a promovat niciunul dintre examenele la care s-a prezentat, iar demersurile efectuate nu au avut ca finalitate delegarea ori numirea acestuia pe o funcţie în cadrul AJFP Satu Mare. Este cunoscut faptul că (...) este una dintre persoanele apropiate lui Govor, care, în repetate rânduri, şi-a încălcat atribuţiunile de serviciu pentru a servi interesele vicepreşedintelui CJ Satu Mare, atât de ordin personal, cât şi de ordin politic", se mai arată în referat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.