Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Trump cutremură SUA: a CONCEDIAT 46 de procurori

AGERPRES
Donald Trump

Președintele SUA Donald Trump lovește năprasnic și înlătură ultimii oamenii din administrația Obama, din cadrul Departamentului de Justiție. Administrația Trump a ordonat unui număr de 46 de procurori să demisioneze de urgență.

Citește și: DNA, atacată din Statele Unite şi pârâtă la CCR: 'Vrea atribuţiile procuraturii comuniste'

Citește și: Victor Ponta, ironie pentru omul din PSD cu cele mai frecvente apariții la TV: 'Poate nu mai știe'

Citește și: EXCLUSIV - Demisia lui Victor Ponta din PSD/ DOCUMENT

Concedierile au fost supriză – în special în cazul lui Bharara, care şi-a construit o reputaţie pentru instrumentarea cazurilor de corupţie, în special pe Wall Street, informează News.ro.

În noiembrie, Bharara s-a întâlnit cu preşedintele-ales Donald J. Trump la Trump Tower, din Manhattan, şi le-a spus reporterilor după aceea că atât Trump, cât şi Jeff Sessions, care este acum Procurorul General, i-au cerut să rămână în funcţie. Bharara le-a dat asigurări că va face acest lucru.

Însă vineri, el s-a aflat printre procurorii federali care au fost sunaţi de Dana Boente, Procurorul General adjunct, care le-a cerut să demisioneze, au declarat surse apropiate dosarului.

Vineri seară, deşi unii procurori şi-au anunţat public demisia, Bharara încă nu o făcuse, iar purtătorul său de cuvânt a refuzat să comenteze.

În locul procurorilor care au demisionat vor rămâne, interimar, adjuncţii lor.

“Aşa cum a fost cazul şi la tranziţiile trecute, mulţi dintre cei care au fost nominalizaţi de administraţiile precedente au părăsit Departamentul Justiţiei”, a explicat ea într-un e-mail. “Procurorul General le-a cerut celorlalţi 46 de (procurori – n.r.) numiţi de preşedinte să îşi dea demisia, pentru a asigura o tranziţie uniformă”, a adăugat ea.

Ordinul a venit după două săptămâni în care aliaţii lui Trump şi-au intensificat apelurile pentru demiterea persoanelor numite în funcţie de Obama. În plus, Trump a fost nemulţumit de o serie de scurgeri de informaţii, inclusiv de la Casa Albă.

Mai mulţi oficiali au dat asigurări că demiterele au fost planificate de mult timp. Însă ordinele în sine au apărut după ce un jurnalist Fox News i-a cerut lui Trump că “elimine” toţi oficialii numiţi de administraţia Obama, numindu-i “sabotori” care dezvăluie secrete pentru a-i face rău lui Trump.

De asemenea, o serie de ONG-uri i-au cerut lui Bharara să ancheteze dacă Trump a încălcat clauze ale Constituţiei care le interzic oficialilor federali că încaseze bani de la guverne străine.

Deşi nu este nimic neobişnuit ca un preşedinte nou să înlocuiască procurorii numiţi de predecesorul său, de regulă acest lucru se face treptat, pentru ca tranziţia să nu fie bruscă, explică New York Times.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.