Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DNA, atacată din Statele Unite şi pârâtă la CCR: 'Vrea atribuţiile procuraturii comuniste'

Inquam Photos / Octav Ganea
bilant dna Kovesi

Ofensivă totală la adresa Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a Laurei Codruţa Kovesi. Romanian Community Coalition lansează o efensivă furibundă către DNA pe care o pârăşte la Curtea Constituţională. Într-un text extrem de dur publicat pe facebook, instituţia compară DNA-ul cu procuratura comunistă.

Citește și: Facebook introduce o nouă funcție: Mesajele care se distrug după 24 de ore

"Romanian Community Coalition, cunoscuta si sub numele de "Coalitia romanilor pentru combaterea coruptiei", a formulat o interventie "amicus curiae" Curtii Constitutionale din Romania prin care a argumentat ca, prin actiunile de anchetare a guvernului privind "modalitatea de adoptare" a OUG 13/2017, DNA a generat un conflict constitutional intre puterile statului.

Argumentele Romanian Community Coalition privind conflictul constitutional generat de DNA s-au grupat in trei categorii:

Citeşte şi: Victor Ponta, ironie pentru omul din PSD cu cele mai frecvente apariții la TV: 'Poate nu mai știe'

"1. Ministerul Public, ca parte a autoritatii judecatoresti, a intrat peste competentele exclusive avute de puterea legislativa reprezentata de Parlament si, prin delegare legislativa, de catre Guvern;

2. Ministerul Public prin DNA a incalcat imunitatea parlamentara delegata Guvernului si prevederile Codului de procedura penala;

3. Ministerul Public prin DNA si‐a arogat dreptul de supraveghere a legalitatii actelor Guvernului, atributie avuta de procuratura comunista si abolita dupa caderea regimului comunist in 1989. Verificand “legalitatea” emiterii unei ordonanate, DNA isi aroga atributii ce apartin exclusiv Curtii Constitutionale, singura autoritate din Romania abilitata sa verifice “legalitatea” legilor, adica compatibilitatea lor cu Constitutia, atat din punct de vedere al aspectelor procedurale – ce tin de modul de adoptare – cat si al problemelor de fond."

In a treia categorie de argumente, citand articole scrise in revistele de drept din perioada comunista, Romanian Community Coalition a aratat Curtii Constitutionale atributiile avute de procuratura comunista, abolite dupa caderea comunismului, dar pe care DNA pare ca vrea sa si le aroge.

Citeşte şi: Daniel Constantin îl AMENINȚĂ pe Călin Popescu Tăriceanu: Ce vrea să facă vicepremierul

Intr-un astfel de articol de drept, scris in 1963, se afirma: "Procuratura este un organ special al puterii de stat care are atributii de supraveghere a legalitatii in toate ramurile administratiei de stat, in activitatea organelor de urmarire penala, a instantelor judecatoresti si a organelor de punere in executare a hotaririior judecatoresti.", se scrie în comunicat.

Şi asta nu e tot. Instituţia prezidată de către Chris Terhes anunţă că acesta este doar începutul. "Dupa cum se vede, in comunism procuratura avea atributii de supraveghere a legalitatii inclusiv a hotararilor judecatoresti. Dupa caderea regimului comunist in 1989, singura atributie constitutionala de supraveghere lasata procurorilor a fost aceea a activitatii de cercetare penala a politiei judiciare. Desi detinea puteri aproape absolute de "supraveghere a legalitatii", nici macar procuratura comunista nu putea verifica oportunitatea unui act asa cum a dorit sa faca DNA in acest caz

Citeşte şi: Daniel Constantin, încă o lovitură pentru Dan Voiculescu: Când îi dă datoria

Luni, 13 martie, Romanian Community Coalition va publica integral pe site-ul propriu considerentele trimise CCR in cauza respectiva. "Dincolo de constatarea unui conflict juridic de natura constitutionala, motivarea CCR ofera o lectie de democratie, separatie a puterilor, drept penal si procedural penal care e binevenita in contextul actual din Romania, unde tot mai multe voci doresc ca procurorii sa supravegheze intreaga societate, asa cum o facea procuratura de inspiratie sovietica in perioada comunista", a spus Chris Terhes, presedintele Romanian Community Coalition. Romanian Community Coalition, cunoscuta si sub numele de "Coalitia romanilor pentru combaterea coruptiei", este organizatie neguvernamentala infiintata in SUA cu scopul de a da o voce comunitatii romanesti, a intari relatia dintre Romania si SUA, a sprijini statul de drept si lupta impotriva coruptiei din Romania.", se mai spune pe reţeaua de socializare.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.