Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Efectele devastatoare ale Brexit-ului: Cum va fi afectată România de ieşirea Marii Britanii din UE

brexit-3

România va fi extrem de afectată dacă Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană în condiţiile în care Brexit-ul va avea succes.

Peste o săptămână vom afla verdictul votului britanic pentru ieşirea sau rămânerea ţării în Uniunea Europeană. Un eventual Brexit ar putea avea efecte negative şi asupra economiei României. Ne-ar afecta direct prin canalele investiţiilor şi comerţului bilateral. Efectele indirecte îngrijorează deja. Am văzut că leul a slăbit din cauza turbulenţelor create de posibilul Brexit. Vor veni mai puţini bani în ţară de la românii care lucrează acolo.

Citeşte şi: Miliardarii lumii anunţă Apocalipsa pentru UE: Ce se va întâmpla după Brexit

Analiştii economici evaluează că eventuala ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană ar putea costa România de la câteva sute de milioane euro până la câteva miliarde. Deşi restricţiile din piaţa britanică a forţei de muncă pentru români au fost eliminate de la 1 ianuarie 2014, peste 180.000 şi-au găsit, fie şi temporar, de lucru acolo, conform TVR.  Soarta locurilor de muncă a românilor care lucrează în Marea Britanie depinde de probabilitatea ca guvernul britanic să introducă restricții suplimentare pentru forța de muncă imigrantă. În plus, în cazul unui Brexit, migrarea forței de muncă spre Anglia va deveni mult mai dificilă.

Citeşte şi: Mişcare de ultimă oră a Ministerului Justiţiei: Mutarea Ralucăi Prună

Potrivit estimărilor, românii care lucrează în Marea Britanie au trimis acasă anul trecut jumătate de miliard de euro. Dacă aceste transferuri de valută scad, se va accentua deficitul contului curent şi, în final, va spori presiunea asupra leului. Anglia este al zecelea mare investitor în România. Investițiile britanice au creat la noi numeroase locuri de muncă şi au susţinut exporturile. În cazul unui Brexit s-ar ridica o barieră a taxelor vamale, cu consecinţe negative asupra exporturilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.