Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul a aprobat măsuri pentru crearea de noi locuri de muncă

Premierul Dacian Cioloş spune că Guvernul a aprobat stimulente şi măsuri care vor duce la crearea de locuri de muncă, precizând că este pentru prima dată când fondurile europene şi fondurile din bugetul ţării sunt direcţionate coerent pentru a avea un impact real în piaţă şi în viaţa oamenilor.

Citește și: Cine a încălcat armistițiul? Băsescu-Ponta-Ghiță sau Kovesi-Coldea?

"Am aprobat azi în guvern un pachet de măsuri care vine în sprijinul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, angajatorilor, dar şi românilor din străinătate care vor să lucreze în ţară. Sunt stimulente şi măsuri corelate care vor duce la crearea de locuri de muncă şi vin cu un sprijin concret pentru categoriile vulnerabile. De exemplu, propunem un sprijin financiar consistent pentru cei care angajează şomeri, dar şi pentru şomerii care îşi găsesc loc de muncă departe de casă. În plus, programele de ocupare vor ţinti şi grupuri vulnerabile - identificate deja prin Pachetul Anti-sărăcie - precum tinerii care nu au loc de muncă şi nici nu urmează vreo formă de învăţământ sau de formare profesională. Toate acestea, într-un cadru care îmbină, pentru prima dată, fondurile europene şi fondurile din bugetul ţării, direcţionate coerent pentru a avea un impact real în piaţă şi în viaţa oamenilor", a scris premierul Cioloş, miercuri, pe Facebook.

Citește și: Ponta, reacție după punerea sub urmărire penală a lui Blaga: Acum vă mai place băieți? Ghinion

Guvernul a adoptat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă care cuprinde o serie de măsuri pentru combaterea şomajului şi stimularea ocupării locurilor de muncă de către categoriile vulnerabile, a anunţat ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, într-un briefing la Palatul Victoria.

Citește și: INTERVIU cu omul care negociază cumpărarea Antena 3: ‘Am vorbit cu Camelia Voiculescu’

"În mod direct, în cadrul ordonanţei, din punct de vedere tehnic, introducem o primă de activare de 500 de lei pentru orice şomer de lungă durată indemnizat cu VMG (venitul minim garantat - n.r.) care îşi semnează un contract de muncă", a precizat ministrul, adăugând că, pentru a beneficia de aceşti bani, persoana respectivă trebuie să rămână angajată minimum 3 luni la acelaşi angajator.

Pîslaru a mai anunţat că în cadrul ordonanţei adoptate de Guvern să regăseşte şi un aşa-numit pachet de mobilitate, care presupune acordarea de sprijin de la stat atât pentru navetă, cât şi pentru relocare dintr-o zonă în alta a ţării.

Citeşte şi: Ion Cristoiu devoalează planurile secrete ale DNA, un greu urmează: 'Vom avea o clasă de maici'

"Introducem în premieră şi redefinim conceptul de sprijin pentru navetă. Discutăm de o primă de încadrare care permite ca orice om din această ţară care doreşte să se angajeze, fiind în şomaj, la mai mult de 15 km de domiciliu său să beneficieze de o subvenţie de 0,5 lei pe kilometru, plafonată la 55 de lei pe zi, care să îi permită să se ducă şi să lucreze la distanţă faţă de domiciliu", a explicat Dragoş Pîslaru.

Citeşte şi: Sebastian Ghiță: Dacă mâine, Laura Codruţa Kovesi vrea să îi facă dosar penal lui Carmen Iohannis?

El a arătat că, în cazul în care un investitor doreşte să deschidă o afacere într-o zonă defavorizată, dar nu găseşte forţă de muncă specializată, poate angaja şomeri, care vor primi de la stat o primă de instalare de 12.500 de lei în două tranşe: 50% în momentul semnării contractului şi cealaltă jumătate după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare.

Citeşte şi: SCANDAL la România TV și DEZVĂLUIRI ȘOCANTE despre viitorul lui Victor Ponta

"O schimbare radicală este că încurajăm deplasarea familiilor. Dacă persoana care îşi găseşte un loc de muncă mai departe de 50 de km de domiciliul actual îşi ia un membru actual al familiei - soţ, soţie, copii - va beneficia în plus de o subvenţie de 3.000 de lei", a adăugat ministrul Muncii.

Citeşte şi: Laura Codruţa Kovesi e încolţită: 'Să demisioneze de la DNA'

Potrivit acestuia, vor acordate subvenţii şi pentru angajator, urmând a fi ridicate plafoanele existente la un nivel nou, de 900 de lei, şi lărgită baza de aplicare.

Prima de instalare este valabilă şi pentru românii din Diaspora care vor să revină şi să lucreze în ţară, transmite agerpres.

Citește și: N-ai mai văzut așa miri! Mireasa, ca mireasa, dar mirele… / FOTO

El a precizat că măsurile prevăzute prin ordonanţa de urgenţă adoptată miercuri de Guvern vor fi implementate de la 1 decembrie 2016.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.