Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine a încălcat armistițiul? Băsescu-Ponta-Ghiță sau Kovesi-Coldea?

Observatorii atenți ai scenei politice au putut vedea că spre sfârșitul lui 2015 și începutul lui 2016 s-a instalat o anumită acalmie în relațiile dintre tabăra Băsescu-Ponta-Ghiță (Creatorii) și Kovesi-Coldea (Creația).

Semnul cel mai bun au fost primele sentințe date în Dosarul Microsoft (între 1 și 3 ani) pentru Dorin Cocoș, Gheorghe Ștefan și Gabriel Sandu. Ele au fost considerate de comentatorii publici extrem de blânde. La un prejudiciu de 60 de milioane, adică echivalent cu cel din dosarul ICA, unde Voiculescu a primit 10 ani cu executare. Asta se întâmpla în martie 2016.

În aprilie 2016, Traian Băsescu a anunțat că nu candidează la Primăria Capitalei. Dacă ar fi făcut-o, ar fi produs multe pagube protagoniștilor politici mari ai momentului.

Seamănă a troc, nu-i așa? Nu candidezi, oamenii tăi vor primi pedepse simbolice.

În plus, dosarul Ponta-Șova părea că trenează în instanțe și nu merge nicăieri. Elena Udrea nu s-a mai ales cu niciun dosar penal, deși, în mod evident, denunțători s-ar găsi ușor.

Fratele președintelui, Mircea Băsescu, primește o sentință de 4 ani cu executare, din care, cu adevărat, urmează să execute câteva luni.

Ce s-a întâmplat între timp încât războiul între cele două tabere a luat o amploare atât de mare?

Ponta și Ghiță sunt puși sub învinuire într-un dosar atât de subțirel (cel cu aducerea lui Tony Blair), încât SRI a simțit nevoia să se delimiteze de el (pe surse). Fiica președintelui Băsescu și Elena Udrea au fost chemate la DNA într-un caz de finanțare a campaniei din 2009.

Ieri, cu Ghiță vârf de lance, toată tabăra Băsescu-Ponta a ținut agenda televiziunilor cu plagiatul șefei DNA.

Explicația trebuie căutată în alt scandal al anului - dosarul Black Cube. E cazul unei firme private de spionaj angajată de niște oameni din România să caute lucruri compromițătoare despre Laura Codruța Kovesi. Angajatorul pare a fi un fost ofițer SRI, dar în spatele lui sunt nume grele de politicieni și oameni de afaceri.

Așadar, în timp ce se negocia pacea și se căutau formule de compromis, una din tabere (Băsescu-Ghiță-Ponta) plătește niște agenți să o spioneze pe Kovesi. Kovesi și Coldea află și, evident, înfuriați de duplicitatea celor cu care negociau, trec la represalii.

Odată pornit războiul, e greu să-l mai oprești. Din momentul ăsta e care pe care. Posibilitatea să se mai ajungă la un alt armistițiu e iluzorie, câtă vreme nu mai există încrederea între tabere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.